Мюсюлмани отбелязаха 106-ата годишнина от „кръстилката“ и  клането в село Жижево

 

 

„Дойдоха, събраха народа насред село и го питат: „Оти вие не се покръстите бре, такива-онакива…“ „Аман-заман!“ – кликаме ние, молим се, падаме на колене. – Вярата не ни барайте!

...

Хеле по едно време комитите започнаха да ни извеждат от джамията двама по двама и да ни водят в къщата на Фейзи чауш. Голяма къща. Там започнаха да ни бият в горните стаи, а после пребити ни хвърляха в зимниците. Бой, бой… То рев иде, то бой, то тежка неволя… Кому ръка строшена, кому крак, кому глава — охка и душа бере, сиромах. После комитите пак започнаха да извеждат хората от зимниците в горни тестай, пак по двама. И кой иде вече не се връща. Чуеме го само, че изреве: „Оооо!” – и се притаи. А ние ни живи, ни умрели слушаме отдолу. По едно време от дъските на тавана започна да чучурика кръв… Разбрахме ние – лоша работа, горе колят. Напълнят една стая със заклани, почнат в друга, трета… Къща голяма… Дойде ред и мене да водят горе на ножа… Па джелатина ме гледа, че съм такова младо и ме пита дали съм женен. Излъгах го, казах, че не съм. „Ама право да кажеш!” „Право”! Пуснаха ме тогава и аз побягнах…

Колко народ, колко деца изгниха в тая люта зима – Аллах един знае.

  Оттогава, та досега у наше Жижево юртовете (развалини от къщи) са повече, отколкото самите къщи. Народа сосем намаля. Оттогава и запустяха лозята ни, имота ни запустя… Така е, юначе, лошо беше, грозно… Да се не връща!…“

 

(Из пътеписа „Вдън гората Дикчам“  (1960) на Георги Божинов; откъсът описва разговор между автора и възрастен мъж на име Ислям от Жижево, провел се при среща между двамата около 50 години след трагичните събития в селото.)

 

За поредна година мюсюлманите от благоевградското село Жижево отбелязаха годишнината от трагичните събития в селото през 1913 година. Тазгодишното възпоменателно събитие протече с програма, дуа за шехидите, изгубили живота си в т.н. „кръстилка“ преди 106 година, и с курбан, даден от жителите на селото.

Сред официалните гости на церемонията бяха районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед и районният мюфтия на Пазарджик Салих Абдуллах. Присъстваха още служители на двете районни мюфтийства, имами и жители на областта.

Официалните гости Мохамед и Абдуллах имаха възможността да вземат участие във възпоменателната програма, като направиха лекция за отношението и реакцията на мюсюлманите в тежки кризисни моменти като „кръстилката“ в Жижево отпреди век. Тогава е било извършено насилствено покръстване на мюсюлманите и смяна на имената им с български, а при съпротивата от тяхна страна, на 17 февруари 1913 година в селото са заклани повече от 250 момчета и мъже.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.