От началото на 2019 година броят на подпомаганите от Мюсюлманско изповедание сираци се увеличава на 285 деца

 

На 14 февруари (четвъртък) 2019 година се проведе редовно заседание на Комисията по социални дейности към Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) с председател заместник главният мюфтия Бирали Бирали.

На заседанието присъстваха и членовете Айдън Мохамед, Акиф Акифов, Мустафа Избищали и Неджми Дъбов, районни мюфтии съответно на Благоевград, Сливен, София и Смолян, и Назмие Кулова – експерт в Отдел „Образование“.

Дневният ред на проведеното заседание включваше анализ на резултатите от  кампанията „Седмица на сираците“  през изминалата 2018 година, както и планиране на социалните дейности през настоящата 2019 година. Присъстващите разгледаха новопостъпилите заявления за подпомагане на сираци за 2019 година – общо 27 на брой, както и подадените към Комисията заявления за отпускане на еднократна помощ.

„На база направените обсъждания Комисията по социални дейности одобри 26 от децата сираци, кандидатствали за месечно подпомагане. Така от началото на 2019 година броят на подпомаганите деца сираци от 25 се увеличава на 285. Комисията взе решение още месечната помощ за всяко от тях да бъде увеличена от 50.00 на 60.00 лева.“ – сподели за Grandmufti.bg експертът от Отдел „Социален“ Джафер Исов.

Той добави още, че в рамките на проведеното заседание са били одобрени и четири постъпили заявления за еднократни помощи – две от тях от смолянско, едно от софийска област и едно от благоевградска област. За четирите случая Комисията по социални дейности отпуска сума на обща стойност от 1740.00 лв.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.