Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи на официална визита в разградско

 

 

На 14.02.2019 година Районно мюфтийство – Разград проведе заседание с имамите от цялата Област Разград. Заседанието се проведе в  джамията „Ахмед бей” на областния град.

Официални гости бяха  главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи и гост-имамът от Република Турция Ибрахим Топуз.

Събранието започна с прочит на пасажи от Коран-и Керим от Шакир Ахмедчиков, имам на град Разград. След което имамът на град Завет Сунай Зюлкяр  изнесе кратка лекция на тема „Един айет и един хадис” за  Сура „Фатиха”.

Районният мюфтия на Разград Мехмед Аля приветства гостите и имамите и ги запозна с дневния ред на работната среща. Той включваше  отчет за дейността на Районното мюфтийство на Разград за 2018 година и предвидените дейности на мюфтийството за настоящата 2019 година. Разгледана беше организацията на годишни и летни коран-курсове, набиране на ученици за духовните училища и други актуални теми.

В своето изказване към имамите главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи акцентира върху визията за развитие на мюсюлманската общност, анализиране на актуалните въпроси, касаещи мюсюлманската общност и състоянието на общността през последните години. Като приоритетна точка във визията си за бъдещето развитие на мюсюлманската общност духовният глава подчерта ролята на имамите и апелира за сближаването с хората и особено с младото поколение, което следва да бъде превъзпитавано в ислямските ценности.

В рамките на заседанието беше засегнат и въпросът по отношение на промените в Закона за вероизповеданията.

На края на срещата разградският районен мюфтия благодари на всички имами за усърдието и труда, които полагат в своята ежедневна работа. Събитието беше официално закрито с дуа, отправена от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

След проведената работна среща главният мюфтия, придружаван от представители на разградското  мюфтийство, посети мюсюлманската общност в село Сейдол. Там духовният водач на мюсюлманите в България изнесе лекция на тема „Отговорността на родителите за възпитанието на децата”, на която присъстваха повече от 100 мюсюлмани - мъже, жени и деца. Присъстващите останаха много доволни от посещението и от изнесената от официалния гост лекция. 

Визитата на главния мюфтия в разградско включваше и посещение на джамията в село Трапище, като беше проведена и среща с мюсюлманите от населеното място.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.