Близо 150 имами и мюсюлмански настоятели се събраха на работна среща в Айтос

  

По инициатива на Районно мюфтийство – Айтос на 12 февруари 2019 година в джамията на града се състоя работна среща, в която взеха участие близо 150 имами и представители на мюсюлманските настоятелства, действащи на територията на Област Бургас.

Срещата беше открита с четене на откъси от Свещения Коран от имама на айтоското село Мъглен. След това за приветствие към всички присъстващи думата взе районният мюфтия на град Айтос Селяхаттин Мухаррем. Официален гост на работната среща беше главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи.

Дневният ред на проведеното работно заседание включваше представяне на доклад за дейността на Районно мюфтийство – Айтос за изминалата 2018 година, който беше изнесен от мюфтията Мухаррем. Той запозна присъстващите и с планираните дейности за настоящата 2019 година.

В рамките на заседанието бяха обсъдени редица въпроси, касаещи дейността на местните имами, както и такива, свързани с работата на мюсюлманските настоятелства в бургаска област. Участниците разгледаха актуалните въпроси около вече официално обявената и стартирала кампания на Главно мюфтийство „Хадж 2019“.

Официалният гост на работната среща д-р Мустафа Хаджи също взе активно участие в нея. Той направи кратко напомняне за значението на дейността на имамите като мюсюлмански духовни лица, както и за важността на мюсюлманските настоятелства. Д-р Хаджи използва случая още, за да повдигне темата за Закона за вероизповеданията и окончателно приетите в него поправки в края на изминалата 2018 година.

В края на срещата се проведе дискусия между всички участници в работната среща, в която се задаваха въпроси от различно естество.

Събитието в град Айтос беше закрито с дуа, отправена от главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.