Висшият мюсюлмански съвет обяви 2019 година за „Година на бебето“

 

 

Снимка:hthayat.haberturk.com

 

На последното си заседание, проведено на 4 февруари 2019 година, Централният колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание обяви настоящата 2019 година за „Година на бебето“.

Това е продължение на инициативата на Висшия мюсюлмански съвет, подета през изминалата 2018 година, която бе обявена за „Година на младото семейство“.

Миналата година Мюсюлманско изповедание по различни начини и при редица поводи поощряваше създаването на семейства, постъпвайки отговорно, съобразно достойнството на човека. А през тази година целта на инициативата е мюсюлманите, а и не само, да вкусят плода на своята интимна близост, да раждат и отглеждат децата си. Защото малките наследници са светлина за очите, радост за сърцата на родителите, бабите и дядовците. Същевременно децата са гарант за продължаване на човешкото поколение на тази земя, което е един от основните принципи на ислямската религия.

Сред мотивите  на инициатора на този проект, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед, бе отбелязано, че идеята е породена от хадиса на последния Аллахов пратеник Мухаммед (с.а.с.), който е повелил на хората „да се женят и множат“, поощрявайки ги, че „многочислеността на мюсюлманите в Съдния ден ще бъде гордост за него“. Заедно с това Ведат Ахмед отбелязва, че „една от най-сериозните болести на нашето време е бягането от отговорност, което е резултат от прекаленото индивидуализиране и егоистичен подход на човека, както и от липсата на упование у Всевишния Аллах. Това се отразява отрицателно при създаването на семейства, тоест - избягване на тази отговорност, както и зачеването и раждането на деца.“

При мотивиране на инициативата Висшият мюсюлмански съвет посочва и статистически данни на Националния статистически институт. Например, през 2017 година естественият прираст на населението е отрицателен (минус 13,5 промила), което в цифри се равнява на минус 45 836 души. Поне малко обнадеждаващ е фактът, че в районите, населени с мюсюлмани, това число е едноцифрено. Но това не трябва да успокоява обществото. Защото демографският срив в българското общество е налице с цялата си острота и този проблем е в състояние да повлияе и на мюсюлманската общност, която е част от това общество.

Именно в този контекст създаването на семейства и потомство е  голяма инвестиция в бъдещето и развитието на мюсюлманската общност, българското общество и въобще - за запазването и развитието на човечеството.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.