Джамии във Великобритания – разнообразие и форми

 

Предполага се, че никъде в света няма да се намери такова разнообразие от джамии на относително толкова малка територия като Обединеното Кралство. Местата в него за поклонение от мюсюлманите в него варират от скромни здания за малки групи вярващи до грандиозни здания събиращи хиляди вярващи.

 

Съгласно данните от преброяване на населението в момента в тази страна живеят повече от три милиона мюсюлмани, като по-голяма част от тях живеят в Англия и Уелс, и по-малка част в Шотландия и Ирландия. Във Великобритания функционират 1 500 джамии и 1 000 ислямски организации.

 

Първата джамия в Британия

Първата зарегистрирана джамия в Британия е била разкрита в здание в частен дом в Ливърпул в 1889 година от група от 20 англичани приели Исляма, начело с местен адвокат на име Абдулла Уилям Киллиам. С нея е било положено началото на ислямската архитектура във Великобритания.

 

Джамия Азизия,  Хакни – Източен Лондон

Интересното е, че зданието в което сега е разположена джамията Азизии в източен Лондон преди е било кинотеатър. Зданието е построено през 1913 година и в него са прожектирани филми на военна тематика, докато през 1983 година е било предадено на Турската ислямска асоциация във Великобритания. Представители на асоциацията са финансирали ремонта на сградата и сега тя може да приема до 2 000 човека едновременно. При джамията има халялен магазин за месо, образователен център, зала за бракосъчетания и ресторант.

 

Джамия Шах Джахан, град Уокинг 

 

Тази красива джамия е построена в Уокинг, графство Суррей. Джамия Шап Джахан е първата джамия във Великобритания, построена специално за поклонение от мюсюлмани. Нейното строителство било завършено през 1889 година от доктор Готлиб Лейтнер, унгарски учен, който малко преди това се е пенсионирал в качеството си на първи регистратор на Университета  Пенджаб в Лахор. Индийските слуги на кралица Виктория и нейния индийски секретар Абдул Карим са посещавали джамията Шах Джахан.

Сега джамията се намира в центъра ислямската община в този район. Джамията събира около 600 вярващи и играе важна роля в обществения живот на Уокинг и продължава да приема гости и вярващи. В джамията също така се дава религиозно образование както за деца, така и за възрастни.

 

Джамия Хамкол Шариф в Бирмингам 

Тази огромна по своите размери джамия е била открита през 1996 година. В нея могат едновремнно да извършват молитва повече от 6 000 вярващи. Строителството на джамията е започнало на 15 март 1992 година по време на Свещения месец Рамазан. Всяка нощ по време на цялостния строеж на джамията на строителната площадка хафъз е четял Корана. Строителните работи са завършили през 1996 година и тогава тя е била една от най-големите в страната.

 

Джамията Дидсбъри в Манчестър

Много от джамиите в Англия са разположени в здания, които преди това са функционирали като черкви. Една от тях е джамията Дидсбъри в Манчестър. Първоначално зданието е било собственост на „Методистката капела Алберт-парк“, която е била открита за богослужения през 1883 година, но през 1962 година камбанарията е била премахната и по-късно превърната в джамия. Тя може да побере до 1 000 човека.

 

Централната джамия Глазгоу в Горбалс

Джамията е била построена през 1983 година и стойността на строителството й е била около 3 млн. фунта. Бизнесменът Мохаммед Туфаил Шахин, активен обществен деятел и президент на Централната джамия Глазгоу, е играл важна роля при нейното строителство. Тя е била официално открита през 1984 година от Абдул Омар Нассиф, Генерален секретар на Световната мюсюлманска лига.

Вътрешният двор на джамията е оформен съгласно традиционния арабски стил. От едната страна е ограден с градинки, а от другата страна фасадата е с арочни прозорци. В двора една от най-известните забележителности е минарето, откъдето традиционно мюеззина чете езан.

 

Централната джамия в Единбург 

Построена е в Поттерроу, недалеч от централния район на Единбургския университет и Националния музей на Шотландия. Джамията и ислямския център са били проектирани от Безил Ал-Баят и за тяхното строителство са били необходими шест години и изхарчени 3,5 млн фунта.

Главната зала може да побере повече от хиляда молещи се, а жените се молят на балкона. В джамията има изящни полилеи, огромен килим и други мебели. Архитектурата на джамията съчетава в себе си традиционните елементи на ислямския стил в съчетание с шотландския бароков стил.

 

Джамията Файзан-и-Медина в Миллфилд, Питерборо

Това е голяма и красива джамия, която може да побере около 3 000 вярващи на трите си етажа. В джамията се провеждат курсове за изучаване на основите на религията и четене на Корана. С тази цел се канят известни богослови от други градове на Великобритания, които изнасят лекции и провеждат уроци за мюсюлманите от местната община.

 

Джамията Байтул-Футух в Мордена, графство Суррей

Тази съвременна джамия е построена преди 15 години и се явява като една от най-големите джамии в Западна Европа. Стойността на строителството е около 5,5 млн. фунта. Джамията може да побере едновременно до 6 000 вярващи. На 26 септември 2015 година в административната част на комплекса е станал голям пожар, който е нанесъл сериозни поражения. Реконструкцията на джамията е започнала през месец януари 2017 година.

 

Джамията Месджид-и-Шах Джалал в Лидс

Ако търсим интересно архитектурно решение за джамия то това е джамията Месджид-и-Шах Джалал. Тя е построена през 2004 година на края на улица редом с кооперации с балкони. Според броя на местните мюсюлмани дома, който са използвали като джамия се оказал малък и бил заменен със специално построена джамия на стойност 800 000 фунта. Джамията е била построена по време когато общината е страдала от много висок ръст на безработица и сериозни социално икономически лишения. Независимо от това местните жители направили големи финансови вложения за изграждането на джамията. Джамията е построена на мястото на дома с балкони, който е бил откупен от Бангладешкото ислямско общество.

 

Източник: Ислам.ру

Автор: Саида Ибрагимова

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.