Християни от цял свят подписаха благодарствено писмо за саможертвата на загинал мюсюлмански полицай

 

Християни от цял свят подписаха благодарствено писмо до близките и роднините на полицая мюсюлманин, който през януари спаси стотици животи, като пожертва своя собствен.

Египетският майор Мустафа Абид загина на 5 януари тази година при изпълнение на служебния си дълг. Той се опитвал да обезвреди експлозиви, разположени на покрива на коптска християнска църква в Наср Сиги, в предградията на столицата Кайро, когато едно от взривните устройства се задействало. При инцидента Мустафа Абид почина, а двама други полицаи бяха сериозно ранени.

Трагедията се случва броени дни преди общността на християните копти в Египет да посрещне Коледа на 7 януари тази година. Сигналът е подаден от мюсюлмански свещеник имам. Той случайно забелязал терорист, които поставял взривни устройства на покрива на християнския храм в Наср Сиги. Имамът веднага сигнализирал полицията и от там  изпратили специалисти по обезвреждане на бомби на мястото. Взривните устройства били три и при опитите да бъдат обезвредени,  едното от тях се взривява. Предполага се, че терористичната атака е била готвена за нощта преди Коледа, когато се очаквало християнският храм да се изпълни със стотици хора, включително и с деца. Така с цената на собствения си живот майор Мустафа Абид опазва стотици други животи.

В знак на признателност към героизма и саможертвата на египетския мюсюлманин, християни от цял свят подписаха официално писмо, изготвено от правозащитната организация International Christian Concern.

„Подписвайки това писмо, аз искам да изразя своята най-висока похвала, дълбока благодарност и искрено съчувствие към семействата и близките на загиналия майор и на ранените офицери при изпълнението на служебния им дълг на 5 януари 2019 година.“ – гласи писмото. – „Благодарение на саможертвата Ви стотици египетски мъже, жени и деца не загинаха несправедливо при готвения терористичен акт. Присъединяваме се в скръбта към семейството на майор Мустафа Абид и изразяваме искрената си болка за трагичната загуба.“ – се казва още в писмото на International Christian Concern.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.