Мюсюлмани ще следят за реда по улиците на Ню Йорк

 

Mюсюлманскoбщност в Ню Йорк решила да вземе под свой контрол следенето за спазването на реда по улиците на града. Идеята за създаване на частния проект „Мюсюлмански обществен патрул“ се родила през изминалата година. Местните жители разказват, че автомобили Ford със сини хоризонтални ивици отстрани обикалят из най-неспокойните квартали и съдействат на полицията да следи за реда в тях. Едни благодарят на доброволците, а на други тази доброволческа инициатива не им допада.

38-годишният Али от Бруклин постоянно мисли за безопасността на своите четири деца. Той дошъл в щатите през 1990 година и тогава  обещал пред себе си, че непременно ще застане в защита на своите събратя. Той станал един от първите членове на доброволческата група.

Неотдавна членуващите в нея преминали подготовка под ръководството на офицери от полицията.

Първоначалните реакции за „Мюсюлмански обществен патрул“ били отрицателни дори и сред мюсюлманската общност, но след това всички свикнали. Невъоръжени активисти предлагат услугите си на преводачи, тъй като доброволците говорят свободно арабски, фарси и други източни езици.

Те по-добре от полицаите вникват в културните нюанси и съобщават за подозрителни действия, реагират на пътнотранспортни произшествия и дори помагат при издирване на изчезнали.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.