Джамиите на Индия – шедьоври на ислямската архитектура

 

Индия – това е страна с много култури, в които ислямът се явява като едно от най-разпространените вероизповедания. Джамиите на Индия (повече от 300 000) разказват за славно минало и са неотменима част от индийското историческо наследство и култура. Те са фантастична смесица от различни архитектурни детайли и стилове и с това индийските джамии поразяват всеки, които пристигне в тази страна.

 

Индия е известна не само със знаменития комплекс Тадж Махал, но и с  много други удивителни джамии, изпълнени с особена аура и с атмосферата на миналите столетия.

 

1.Джума Месджид“, град Делхи

Тя е една от най-големите и популярни джамии в Индия. Едновременно в нея могат да извършват молитва повече от 25 000 вярващи. Тя е известна по целия свят и затова лесно може да бъде намерена в различните пътеводители. Дори и на нерелигиозните посетители джамията прави особено впечатление – това място е буквално пропито с история и никой не остава равнодушен.

Джамията „Джума Месджид“ в Делхи е била построена от Шах Джахан, император от епохата на Великите Моголи. Нейната конструкция се състои от четири големи кули и три огромни врати. Дължинатa на джамията е 80 метра, а ширината - 27 метра. Минарето е с височина 40 метра и е изградено от червен пясъчник и бял мрамор. За да може тази джамия да има прилика с „Джума Месджид“ в Агра, подът й е покрит с бели и черни мраморни орнаменти (в стила на мюсюлманското молитвено килимче). Дори и сега, след няколко столетия инкрустацията на детайлите в арките на интериора изглежда впечатляваща. По думите на историците, „Джума Месджид“ в Делхи е най-старата джамия в Индия.

Тази джамия има особено значение за мюсюлманите в Индия, тъй като в нея се съхраняват многобройни ислямски реликви, най-важната от които е ръкописен Коран, чиито страници са от еленова кожа. Предполага се, че този екземпляр от Корана е едно от най-древните копия на Свещената за мюсюлманите книга.

 

2. Джамия „Хаджи Али“, град Мумбай

Ежегодно хиляди туристи посещават град Мумбай и когато се говори за религиозни места за туризъм, този град има особено важна роля в индийския туризъм. Тук идват хиляди туристи, представители на най-различни религии, за да видят архитектурното чудо – величествената джамия „Хаджи Али“, построена върху водна повърхност. Интересното при нея е, че тя е построена в средата на морето и до нея може да се стигне по тясна пътека, която е достъпна само по време на отливите. Посещението на джамията по време на прилив е много рисковано. 

В дните от седмицата четвъртък и петък джамията „Хаджи Али“ се посещава от повече от 40 000 човека. В нея са обособени отделни зали за мъже и жени, като общата площ на комплекса е 4 500 кв. метра.

 

3. „Мекка Месджид“, град Хайдарабад

„Мекка Месджид“ е една от най-удивителните джамии в Индия. Тя може да поеме до 10 000 вярващи едновременно. Красотата на тази джамия може да се види от възвишението Чарминар в Хайдарабад.

Тя е било построена от Куле Кутб Шах, пети владетел от династията Кутуб Шах. Казват, че тухлите, от които е построена джамията, са направени от пръст от Свещения град Мекка в Саудитска Арабия. Предполага се, че са били необходими 77 години и 8 000 работници, за да бъде построена внушителната „Мекка Месджид“.

Главната молитвена зала на тази джамия се издига на 25 фунта над земята. Има пет коридора, галерии и осмоъгълни балкони, четири минарета с малки куполи над всяко от тях. 

Джамията е украсена с мотиви от цветя и фрески, а многобройните арки са изписани с айети от Корана.

 

4. „Тадж-ул Месджид“, град Бопал

В дословен превод „Тадж-ул-Месджид“ означава „Короната на джамиите“. Това красиво молитвено здание е построено в град Бопал, столица на щата Мадхя Прадеш. Някога тя се считала за една от най-високите джамии на Индия. Нейното строителство било започнато по време на Навабския шах Джахан Бегума (1844-1860 и 1868-1901), Последните строителни работи били извършени през 1985 година.

Входната врата е украсена с древни мотиви, копирани от около 1250 сирийски джамии. Фасадата на джамия е родова и има 18-етажни високи осмоъгълни минарета с мраморни куполи. Двуетажната врата е съединена с четири арки и в молитвената зала има изградени още девет островръхи арки.

 

5. „Джамия Месджид“, град Шринагар

Ако искате да отпочинете от шума и суетата на базарите в Индия, това може да намерите в джамията „Джамия Месджид“ в град Шринагар. Тази джамия може да побере едновременно 33 000 човека. Тя е разположена в центъра на стария град. Древният мюсюлмански храм е бил построен от Султан Кашмир – Сикандра Шах Шахрири през 1394 година.

В изграждането й са използвани елементи от индийско-сарацинската архитектура. Зданието е от красиви дворчета и 370 дървени колони. Джамията на три пъти е била опожарявана и три пъти - отново построявана.

 

6. Джамия „Бара Имамбара“, град Лакнау

Нека да посетим град Лакнау и неговата джамия „Бара Имамбара“, която се смята за най-голямото безподобно съоръжение в Индия. Тя се намира в щата Утар-Прадеш и е един от най-впечатляващите архитектурни паметници на страната.

Строителните работи са започнати през 1784 година и завършени 14 години по-късно. Стените са изградени от лахнави (тухли с малки размери) и варова мазилка. Удивителното е, че при строежа й в нея не са вложени нито дърво, нито метал.

Най-впечатляващият елемент на тази джамия е арковият покрив на централната зала, той е построен без да бъде използвана нито една греда. Лабиринтът на джамията се състои от 1000 отвора, 489 еднакви аркови врати и няколко стълбища, които водят нагоре и надолу. По време на молитва тя може да поеме едновременно повече от 300 000 човека.

 

7. “Джума Месджид”, Агра

С тази джамия е свързана следната история. Императорът от Великите Моголи Шах Джахан през 1648 година я строи специално за дъщеря си Джаханари в град Агра. Този исторически храм има правоъгълна форма, централната зала е с един купол и две странични зали с колони.

Джамията се състои от две квадратни камери с куполи. Резбовани михраби украсяват главната и двете по-малки зали. Джамията е построена при повдигната платформа с пет аркови входа, водещи към двор. Мюсюлманският храм има три големи купола, гравирани с обърнати лотоси и орнаменти на покрива. Може да приема до 10 000 вярващи едновременно.

 

Автор: Саида Ибрагимова

Източник: Islam.ru 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.