Четирима задържани за готвен атентат срещу мюсюлманска общност в Ню Йорк

Тримата пълнолетни задържани (отляво надясно): Винсент Ветромил, Брайън Коланери, Андрю Крисел

Трима мъже и тийнейджър са задържани от полицията като обвиняеми за готвен бомбен атентат срещу мюсюлманска общност в ислямско селище, намиращо се на около 240 км северозападно от Ню Йорк, предава CNN.

Задържаните 18-годишен Андрю Крисел, 19-годишен Винсент Ветромил, 20-годишен Брайън Коланери и 16-годишен непълнолетен ученик, чието име не се разкрива, са обвинени за незаконно притежание на оръжие и заговор. Те подготвяли бомбена атака срещу мюсюлманската общност в Ислямберг – селище, намиращо се западно от планините Катскил, в близост до град Бингхамтън. Мястото е населено предимно с афроамериканци, чиято общност, по описанието на местните жители, е мирна и дружелюбна.

Заговорът бил осуетен, след като в петък, 18 януари тази година, ученик дочул подозрителен разговор в училището, където учи непълнолетният от задържаните. Той се обърнал към охраната на училището, която сигнализирала полицията.

В дома на 16-годишния младеж в град Грийс са открити 3 самоделни бомби, а в имоти, свързани с тримата други съучастници, полицията е намерила 23 огнестрелни оръжия. 

По повод успешно осуетената бомбена атака срещу мюсюлманската общност началникът на полицията в град Грийс Патрик Фелан заявява, цитиран от CNN: „Това беше добре свършена работа с участието на всички. Децата са направили това, което е трябвало да направят. Охраната е свършила това, което се очакваше да свърши. Обърнаха се към полицията навреме и всичко проработи. И в резултат на всичко това няма жертви. Това е една добра история, наистина.“

Жители на Ислямберг / Снимка: Mark Lennihan / AP

 

Автор: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.