Защо без вина арестуваха за 10 дни мюсюлманка, журналист в Press TV?

Журналистката на Press TV Марзие Хашеми

На 13 януари 2019 година родената в САЩ иранска телевизионна водеща Марзие Хашеми беше арестувана без вина на международното летище в Сейнт Луис, щата Мисури, предадоха водещи световни медии.

Тя работи за англоезичната програма на иранската държавна телевизия  Press TV и на 13-и януари снимала документален филм на летището в САЩ. Задържали я и я закарали във Вашингтон, където 10 дни е държана под стража.

На 24 януари (четвъртък) тази година тя бе освободена, без да са й повдигнати обвинения, а единственият предлог за ареста й е, че е свидетел по важно федерално разследване. За него обаче не се разкрива повече информация.

Медията, за която работи Хашеми, Press TV посочи в изявление, че близките на журналистката все още са силно възмутени от случилото се и искат да бъдат уверени, че подобно нещо няма да се случи повече на никой мюсюлманин или друг човек.

Американско-арабският комитет за борба с дискриминацията също излезе с официална позиция за случилото се.

„Арестът на Хашеми и задържането й са явно нарушение на фундаменталните й граждански права. Американско-арабският комитет за борба с дискриминацията настоява федералните служби да предоставят конкретни детайли относно задържането на американския гражданин и журналист Хашеми. Решението на правителството за задържането на Хашеми, гражданин на САЩ, в продължение на 10 дни, без никакво основание или обвинение срещу нея, заслужава да бъде внимателно и критично разгледано. Свободата за всички граждани, независимо от етническата или религиозната им принадлежност, или политическото им убеждение, е основополагащ принцип на нашата правова система. Като нация, стремяща се към равенство, е  наложително федералните власти да намират баланса между сигурността и свободата разумно и в съответствие с конституционните и демократични ценности.“ – се казва в декларацията на Американско-арабският комитет за борба с дискриминацията.

След освобождаването й от ареста Хашеми разказа пред The Guardian, че по време на престоя си в центъра за задържане във Вашингтон била подложена на тормоз и дискриминация. Хиджабът й е бил насилствено свален и също й е била отказана хелял храна.

„Казах, че искам да остана със забрадката си. Аз съм мюсюлманка и имам правото да нося хиджаб. Казах още, че това е свобода на религията и онова, което правят, е незаконно.“ – казва Хашеми пред The Guardian. 

Случаят с Хашеми предизвика множество негативни реакции и открита международна критика. По този повод бяха проведени редица мирни протести на различни места по света.

59-годишната Марзие Хашеми е родена в САЩ като Мелани Франклин. Името си променя, след като приема исляма. Журналистката има и иранско гражданство, което получава, след като се омъжва за иранец.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.