Убедително ЗА на историческия референдум за мюсюлманска автономна област във Филипините

 

Снимка: Bogie Calupitan/AP

 

Дни след проведения за 21 януари исторически референдум в Южните Филипини за това да имат ли филипинските мюсюлмани своя автономна област, на 25 януари официално бяха оповестени резултатите от допитването до народа.

Според данните на Филипинската избирателна комисия,  1.7 млн. души са гласували с ДА, докато едва 256 400 са гласували с несъгласие. Най-важното, до което се очаква да доведат тези положителни резултати, е постигането на примирие със сепаратистката група „Moro Islamic Liberation Front” (Ислямски фронт за освобождение на моро), която вече ще получи и политическа власт.

Сблъсъците между филипинските ислямски бунтовнически групи и правителството на Филипините с цел постигане на независимост за мюсюлманската общност там започват през далечната 1970-та. Местните мюсюлмани приемат тези земи за своя родина още от XIII-и век, когато арабски търговци се заселили по тези места.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте, който самият е от Минданао (един от островите с най-концентрирано мюсюлманско населние), беше голям привърженик на идеята за създаване на  мюсюлманска автономна област „Бангсаморо“ и през изминалата година подписа закона за това, който дни след референдума, на 25 януари получи и ратификация.

Според закона, който определя правомощията на региона, мюсюлманският автономен регион Бангсаморо ще получи субсидии в размер на 950 млн. долара за развитието си през следващите 10 години. Освен това ще има право да ползва и част от приходите от данъци, които се генерирани на територията му.

Република Филипини е разположена в Югоизточна Азия. Територията й се състои от повече от 7 000 острова, като само около 700 от тях са населени. Мюсюлманите във Филипините са между 5-10% от общото население на страната и населяват предимно южните острови, един от които – Минданао.

Мнозинството от населението на Филипините изповядва католицизма.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.