В Южни Филипини се проведе исторически референдум

 В Южните Филипини в понеделник, 21 януари, се проведе референдум по въпросите за предоставяне на широка автономия на филипинските мюсюлмани (известни още като общността „моро“). Право на глас на остров Минданао имат до 3 млн. човека.

Лидерът на Ислямския фронт за освобождение на Моро хаджи Мурат Ибрахим посетил един от избирателните участъци и споделил: „Ние сме обнадеждени и настроени положително. Уверени сме в това, че избирателите ще подкрепят идеята за широка автономия. Тук ще бъде създадена преходна власт. Автономията – това е пътят към мир и развитие на района“.

По думите на Ислямския фронт за освобождение на Моро, единственият път за разрешаване на проблемите и отказът от въоръжена борба, която продължава повече от 40 години, е мирът. „Каквито и да са резултатите от гласуването, ние сме готови да ги признаем и няма да се откажем да се върнем на масата на преговорите. Войната – това не е начин за урегулиране на конфликтите.“ – подчертава Мурат Ибрахим.

Референдумът е резултат на споразумение между правителството на Филипините и Ислямския фронт за освобождение на Моро и целта е чрез него да бъде постигнат дългоочаквания мир в Южните Филипини.

Договореността предвижда също разоръжване на отрядите на Ислямския фронт за освобождение на Моро, чиято численост е 12 000 човека.

През месец май 2018 година документ за предоставянето на автономия на редица райони от провинция Менданао е бил утвърден от Конгреса на Филипините и представен за подпис на държавния глава.

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.