Mеждународната изложба „Чувства, тяло, мисли“ беше открита в Истанбул

 

В една от най-красивите галерии на Истанбул, бивше водохранилище от времето на Османската империя, беше открита международната изложба „Чувства, тяло, мисли“. Организирана е от Държавната художествена галерия „Таксим“. 

В нея участват 37 художници от 13 страни на света (Турция, Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Канада, Австрия, Великобритания, Южна Корея, Малайзия, Иран, Австралия и Словения). В своите платна те са запечатали света на жените, техните мисли и преживявания.

По думите на автора на проекта Хули Язиджа – директор на Фонда за независимо изкуство, проектът е насочен към това да бъде показано новото и уникално място на жените, ролята и проблемите им в обществото.

 Айгюл Окутан, художничка от Татарстан, вече повече от 10 години живее в Истанбул и участва в изложби в различни градове на Турция. Работата на Айгюл е изработена с техниката „Ебру“ и се нарича „Майчинството в съвременния свят“. Оригиналността на произведението се състои в това, че то съдържа в себе си 16 независими самостоятелни фрагмента, представляващи като цяло един образ. Художничката в своята работа представя образа на майката от различни места на нашата планета, изобразявайки също така и условията им на живот. В това число са Русия с нейния -20 - градусов студ, Сирия с разрушенията от войната и Конго, където продължават военните действия, и Япония, стремяща се да намери златната среда между традицията и съвременността,  Монголия с нейния живот в хармония с природата.

Няколко образа не са свързани с дадена страна, но те се явяват символ на идеалното щастливо майчинство.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.