Главно мюфтийство с участие в конференция на Висшия съвет по ислямските въпроси в Кайро

На 20 и 21 януари 2019 година в столицата на Египет Кайро се проведе XXIX-ата конференция на Висшия съвет по ислямските въпроси на Египет.

Грандиозното международно събитие беше организирано от Министерството на вакъфите в Египет и се проведе под наслов „Изграждане на национална идентичност и нейното въздействие върху напредъка на държавите и запазването на идентичността им“.

Участие в конференцията взеха повече от сто участници от над  20 държави по света. Официална покана за участие имаше и главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, но поради невъзможност да присъства лично той бе представляван от началника на Отдел „Иршад“ в Главно мюфтийство Халил Ходжов. 

 

На срещата присъстваха още мюфтии, интелектуалци и академици от различни университети от цял свят. Участие взеха също министрите на вакъфите на Йордания, Саудитска Арабия, Судан и Йемен.

„Конференцията беше открита от проф. д-р Мухаммед Мухтар Джума, който представи кратка информация за тематиката на проведените няколко предходни конференции, както и за проведените изследвания, свързани с проблемите на съвременните мюсюлмани. Той сподели заглавия на десетки книги, които са издадени и вече на пазара и  разглеждат тези наболели въпроси.“ – сподели за Grandmufti.bgначалникът на Отдел „Иршад“ Халил Ходжов, който взе участие в събитието в Кайро.

Конференцията се проведе в общо пет панела, по време на които бяха изнесени 30 доклада по темата.

На 20 (неделя), в рамките на международната конференция, беше открита Академия за подготовка на имами и ваизи, която ще започне да функционира от настоящата 2019 година. По думите на Халил Ходжов, „Предвижда се хафъзи, които имат завършена магистърска или докторска степен в ислямските науки, да получат възможността да специализират в нея в продължение на две години. Условията за обучение в новооткритата академия предвиждат и възможността представители на чужди държави, които отговарят на критериите, също да може да получат специализацията си в академията.“

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.