Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи с участие в международна конференция в Хърватия

На 15 и 16 януари 2019 година главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи взе участие в международна конференция за мюсюлманските общности в Европа. Тя се проведе в хърватската столица Загреб и бе организирана от Ислямската общност на Хърватия съвместно с Министерството на вакъфите на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

На конференцията д-р Мустафа Хаджи беше придружаван от д-р Ариф Абдуллах – председател на Научноизследователският център към Висшия ислямски институт (ВИИ) и преподавател във ВИИ, като Абдуллах присъстваше като гост на събитието от България. На конференцията присъстваха още мюсюлмански духовни лидери, академици и интелектуалци от общо 25 страни в Източна и Западна Европа.

2-дневното събитие беше открито в Ислямския център на Загреб от домакина Азиз Хасанович – главен мюфтия на Хърватия. В обръщението си към всички гости той акцентира върху това, че Хърватия може да бъде взета за пример за решаването на мюсюлманските проблеми в Европа, както и за решаване на въпроса със статута на християнските малцинства в ислямския свят.

Д-р Мустафа Хаджи по време на представянето на доклада си

Участието на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в конференцията беше с представяне на доклад, в който запозна аудиторията с проблемите и перспективите пред мюсюлманската общност в България.

Сред заключенията, до които стигнаха участниците в двудневното международно събитие, бяха и тези, че мюсюлманските духовни лидери в Европа трябва да търсят и намират най-добрите начини, по които да водят своите общности. За това обаче много важна роля играят положителният опит и  добрите правни рамки.

По думите на главния мюфтия на Хърватия Азиз Хасанович, моделът на Хърватия може да послужи за пример на други европейски страни с това, че религиозните общности в страната са равни пред закона, те съжителстват във взаимно доверие, а също така диалогът и сътрудничеството между религиозните общности в страната се насърчават непрекъснато.

Д-р Мустафа Хаджи (вторият отдясно) по време на конференцията в Хърватия/ Снимка: Ислямска общност на Хърватия

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.