Втора среща на мюсюлманите от Европа се проведе в Германия 

В началото на януари, 2019 година в немския град Кьолн се състоя втората поредна среща на европейските мюсюлмани. Тя продължи общо 3 дни и участие в нея взеха видни мюсюлмански лидери, интелектуалци и духовници от страните по цяла Европа.

Конференцията завърши с приемането на декларацията, оповестена от председателя на турската Дирекция по религиозните въпроси проф. д-р Али Ербаш.

Според текстовете в нея „терористичните групи злоупотребяват с ислямските концепции и общочовешките ценности“. Документът подчертава, че в исляма не може да бъдат намерени каквито и да е подбуди към нарушаване на всеобщите мир и спокойствие.

„Подход, който е срещу надеждите на хората за по-добро бъдеще, представлява заплаха за мултикултурализма на Европа, за правото на съвместно съжителство в мир. Подобен вид отношение трябва да бъде отхвърлено, независимо от това каква е целта му." – се казва още в заключителната декларация, приета при втората международна среща на европейските мюсюлмани.

Сред взетите в рамките на 3-дневното събитие решения бяха срещите на мюсюлманите от европейските страни да се провеждат през две години, както и да бъде учреден секретариат към Дирекцията по религиозните въпроси на Република Турция („Диянет“).

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.