Джамиите в Китай – история на исляма в Поднебесната империя

Днес в Китай може да се видят джамии в най-причудливи стилове, необикновени форми в различните региони на страната. Предполага се, че най-старата джамия, която е била построена в Китай, датира от VIII. век – от времето на династията Тан. При разпространението на исляма в Китай броя на джамиите постепенно се е увеличавал и в настоящия момент те са повече от 39 000. 

Стил на джамиите в Китай

Първите джамии в Китай били построени по времето на управлението на династията Тан (618 - 907), когато арабските търговци запознали Китай с исляма. Първите джамии били изградени в арабските квартали в градовете Пекин, Шанхай, Гуанджоу, Ханджоу и Цюанчжоу.

Джамиите от времето на династията Мин (1368 – 1644) са в абсолютния арабски архитектурен стил. По време на династиите Мин и Цин (1644 – 1911) в мюсюлманските храмове на територията на Китай се появяват елементи от традиционната китайска архитектура. Джамиите,  построени в този период - като тази в Пекин, Великата джамия в Сиан и джамията Сонгджанг в Шанхай са построени в съчетание на кинайския и арабския архитектурни стилове.

 

С какво са необикновени тези китайски джамии? Повечето от джамиите имат определени сходни елементи, където китайската ислямска архитектура отразява местния архитектурен стил при изграждането на зданията.

В Западен Китай джамиите са подобни на тези в Иран и Средна Азия - с високи и страйни минарета, пищни арки и покриви във формата на куполи и също така с уникални многослойни портали. В Северозападен Китай, където китайските мюсюлмани са строили по свой стил джамиите, се среща съчетаване на източния и западния стилове.

1. Джамията „Нюджие“ в Пекин

Независимо от това, че Китай официално се счита като атеистична и свързана предимно с будизма страна, там има дълбоко вкоренено положително отношение към исляма. Свидетелства за това са запазени в мюсюлманските квартали на различните китайски градовете.

В един от тези квартали на Пекин може човек да се наслади на джамията „Нюджие“. Тя е една от най-старите джамии в китайската столица. Сградата е била първоначално построена по време на династията Ляо (907 – 1125), е след това е била преустроена и капацитетът й е увеличен три пъти. Днес джамията се явява като духовен център на мюсюлманите от Пекин. Тя заема площ от 10 000 кв.м., с голяма молитвена зала, която може да поеме до 1000 човека.

В архитектурно отношение в „Нюджие“ има съчетание на арабския и китайския архитектурни стилове: по отношение на екстериора преобладава китайският стил, докато интериорът е съчетание от двата стила. Към момента джамията се посещава от мюсюлмани от цял свят като голяма ислямска забележителност на територията на Китай.

 

 

 

2. Ислямски център “Коулун” в Хонг Конг

При джамията “Коулун” в Хонг Конг е изграден ислямски културен център, като комплексът представлява голямо красиво здание с розов покрив и белоснежен купол.

Тя е най-голямата джамия в Хонг Конг и е построена в мюсюлманския квартал „Цим Ша Цуй“ в Хонгконг. Проектирана е от архитекта И. М. Кадри. В джамията може едновременно да се молят до 3 000 мюсюлмани.

Зданието има три молитвени зали, медресе за момчета и момичета, библиотека и обществена зала за тържествени случаи. В медресето студентите изучават Свещения Коран и арабски език. В джамията „Коулун“ редовно се провеждат курсове за запознаване на немюсюлмани с исляма. 

 

3. Джамията „Идгах“ в Кашгар, провинция Синдзян

Джамията „Идгах“ е построена на централния площад на град Кашгар и е една от най-големите в Китай. Всеки ден е джамията е посещавана от средно 2-3 000 мюсюлмани, а на петъчната молитва присъстват около 20 000 вярващи.

Джамията има 500-годишна история. Предполага се, че е построена през 1442 година. Джамийският комплекс „Идгах“ е построен в типичния ислямски стил: входна порта, двор, учебна зала и голяма молитвена зала.

 

Преминавайки през вратата посетителят вижда добре поддържан двор с много зеленина, басейн с кристално чиста вода. Дворът на джамията „Идгах“ предлага спокойна и уединена обстановка, в която всеки може да се отпусне физически и психо-емоционално.

 

4. Великата  джамия в Сиан

Тя е най-голямата и е една от най-важните ислямски светини на Китай. Нейното строителство е започнало през 742 година в чест на първоучителите по ислям в Китай. Впечатляващият стил на пагода я прави уникална сред другите ранни джамии в страната. Нейният вид и архитектурни особености преобръщат нашите представи за традиционните джамии.

Тя е разположена на площ от 12 000 кв. м. и има четири вътрешни двора, множество арки и павилиони, украсени с ислямска калиграфия. Комплексът е включен в списъка на особено охраняваните паметници на културата в китайската република.

 

5. Дунгуанската джамия

 

Тази великолепна джамия не само впечатлява със своята красота, но и впечатлява с интересни факти и истории, събирани повече от 600 години. Огромната територия на комплекса позволява едновременно да приеме до 60 000 вярващи. Дори през 2012 година е бил поставен рекорд на посетителите – тогава джамията била посетена от 300 000 човека. Стилът на джамията може да се опише като съчетание на традиционните китайски и ислямски стилове.

 

Китайски император за Пратеника Мухаммед (с.а.с.)

 

Интересна е историята на един от китайските императори, по чиято заповед на територията на Китай се били построени много джамии.

Той е управлявал при династията Мин (1368 - 1644). Този период се счита за една от великите епохи на Китай, тъй като в това време мюсюлманите получили безпрецедентно признание на най-високо административно ниво.

Чжу Юанчжан, основател и император на динасията Мин, се  отнасял с уважение към исляма и мюсюлманите. В неговата армия са служили 10 генерали мюсюлмани. Той ценял мюсюлманите за тяхната честност и порядъчност и ги е назначавал на високи длъжности и им е възлагал важни дела. Бивайки реформатор, стремящ се към разцвет на Китай, той е влязъл в историята благодарение на своето справедливо и твърдо управление – той активно се борел с корупцията, привличал на работа талантливи учени, стараел се да възстанови икономиката и да подобри живота на обикновените жители.

По заповед на императора са били построени джамиите в Нанкин, Юннани Хуандун и Фуцзян. Той е престроил джамията „Цзинцзюе“ в Нанкин, след което много китайски мюсюлмани от етноса хуей се преселили в този града по време на неговото управление.

Доказателство за значението на религията ислям в периода на династията Мин може да бъде и една поема, която Чжу Юанчжан е посветил на Пророка Мохаммед (с.а.с.) и е със заглавие „Сто стиха на възхвалата“.

И днес все още в джамиите на Китай може да бъде видяна тази поема, написана от китайския император за Пратеника Мухаммед (с.а.с.), където стените на домовете на Аллах са я запазили през вековете.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.