Районно мюфтийство – Хасково издаде първата по рода си книга в историята на Главно мюфтийство 

На 12 януари (събота)  2019 година Районно мюфтийство – Хасково беше домакин на представянето на първата по рода си книга в историята не само на хасковското районно мюфтийство, но и на Главно мюфтийство в България. Тя е със заглавието „Районно мюфтийство – Хасково“ и съдържа информация и богат фотографски материал за историята на различни паметници на културата - обекти, сгради и вакъфски имоти на територията на град Хасково, свързани с историята на исляма и мюсюлманите в региона, както и свързани с историята на Районно мюфтийство – Хасково.

На официалното представяне на книгата, състояло се в Община Минерални бани, недалеч от Хасково, присъстваха редица официални гости. Сред тях бяха заместник главният мюфтия на България Ахмед Хасанов, главният секретар на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик, също районните мюфтии на Кърджали, Пловдив, Сливен, Айтос и Търговище. Събитието беше уважено още от кмета на Община Минерални бани Мюмюн Искендер, както и от други високопоставени гости, представители на местната власт в хасковска област.

Програмата за представянето на новоиздадената книга „Районно мюфтийство – Хасково“ беше открита с четене на откъс от Свещения Коран, след което думата като домакин беше дадена на хасковския районен мюфтия Басри Еминефенди. Той представи детайлна информация за съдържанието на новото книжно издание и за идеята да бъде издадена подобна книга.

„Идеята се роди покрай хобито на нашия колега Иса Агушев – секретар на Мюсюлманското настоятелство към хасковската джамия, който колекционира стари снимки, свързани с историята на град Хасково. Колекцията му е изключително богата и съдържа ретро фотографии на значими паметници на културата в Хасково, свързани с ислямската религия – джамиите, часовниковата кула, турското училище и много други.“ – разказа за Grandmufti.bg районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди. – „Така решихме да се възползваме от богатия му архив на фотографии и исторически данни, които да съберем в едно книжно издание.“ – допълва още Ефенди.

Сред идеите за бъдещи проекти на съставителите на новоиздадената книга е и тази да се издаде по-обширно издание, което да включва история и фотографска информация за обекти и свързани с исляма паметници на културата от територията на цялата хасковска област.

Новоиздадената от Районно мюфтийство – Хасково книга е на два езика – информацията в нея е достъпна както на български, така и на турски език. Обемът й е 84 страници. Издадена е в Република Турция в тираж от 500 копия. По думите на хасковския районен мюфтия Басри Еминефенди, тя ще се разпространява безплатно. „Всички посетители и гости на Районно мюфтийство – Хасково ще получават изданието като подарък от нас.“ – каза мюфтията.

Гостите на церемонията по представянето на книгата „Районно мюфтийство – Хасково“ в съботната вечер, които наброяваха близо 150 души, също си тръгнаха от събитието с изданието като подарък.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.