„Месневи“ на Джелаладдин Руми – Мевляна, преведено на 26 езика

 

На 26 езика е преведено поетичното произведение „Месневи“ (Книга за скрития смисъл) на философа-суфист Джелаладдин Руми – Мевляна.

В рамката на програмата по превода на произведението на различните световни езици, която се поддържа от администрацията на турския град Коня, неотдавна е излязла от печат книгата „Месневи“ на киргизки език. Целта на програмата е да бъдат запознати колкото се може повече хора с това голяма философско-поетично произведение. Това произведение предизвиква голям интерес сред хората по целия свят. То постоянно влиза в списъка на най-четените книги в САЩ и Европа. Често цитати от „Месневи“ могат да се срещнат в публикации в социалните мрежи.

„Месневи“ е написано на персийски език. В момента негови преводи има на турски, арабски, английски, немски, шведски, италиански, урду, френски, японски, албански, испански,  тюркменски, таджикски, китайски, узбукски, казахски, холандски, гръцки, малайски, руски, азербайджански, босненски, кюрдски, суахили и киргизки език.

Сега по програмата се извършват преводите на „Месневи“ на уйгурски, татарски, португалски, амхарски, български, грузински и в османски вариант на турския език.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.