Мюсюлманин възражда древно изкуство в малко турско ателие

Ахмет Саид Гюл е творец от турския град Елязъг (Източен Анадол). В своето малко ателие с площ от 12 кв.м. той изработва декоративни украшения за интериора с ислямски мотиви и с имената на Аллах. Техниката, която използва е т.н. „нахт“.

„Харесвам този занаят и искам да запозная хората с това почти забравено изкуство - „нахт“. То е много древно изкуство, което води своето начало от Османската империя и изисква много прецизност и усърдие. Жалко е да се чуват думи като „Нима има такава професия?“ Или „Знаем за техниката „хатта“, но никога не сме чували за техниката „нахт“.

Изкуството нахт напомня на калиграфията, донякъде и на дърворезба, защото при „нахт“ се използва именно дървесен материал. 

Творецът в Източен Анадол е известен като най-младия „нахт“ майстор в  Турция. Започнал да се занимава с това като хоби, като бил 15-годишен. По-късно превръща изкуството в професия. Той признава, че за деветте години, през които се занимава с „нахт“, е подарил много свои творби на роднини и приятели. От тях именно той  получил и първото признание, като в последствие решил да изработва картини по поръчка. Ахмед Саид Гюл планира да открие курс по нахт, така че желаещите да имат възможността да овладеят това старинно изкуство. 

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.