ТРЕТА РАБОТНА СРЕЩА НА ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪВЕТ ПО ФЕТВА

Евразийският съвет по фетва, който е учреден през 2016 г., проведе третата си работна среща в  Истанбул на 21-22 декември 2018 г. Мюсюлманско изповедание в Република България е един учредителите на съвета и членува в него от създаването му. Съветът всяка година организира поне една работна среща, в която се обсъждат въпроси свързани с издаването на религиозни решения – фетви по актуални въпроси. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед, който е сред редовните участници в заседанията му, също присъства на форума. В работната среща имаше представители на повече от 20 страни от евразийския регион.

Форумът се откри с четене на части от Коран-и Керим от главния имам на великолепната истанбулска джамия „Сюлеймание” Екрем Налбант. В протоколната част се изказаха председателят на Евразийския съвет по фетва проф. Ахмед Яман и председателят на Висшия съвет по религиозни въпроси на Диянета на Турция д-р Екрем Келеш, които наблегнаха на необходимостта от координиране и споделяне на опит в областта на дейността по фетва. Председателят на Диянета проф. Али Ербаш също участва в заседанието и поздрави гостите. В изказването си обърна внимание на балансирания подход в разбирането и прилагането на ислямската религия, отбягването на крайностите, които се прокламират от различни екстремистки организации като ДАЕШ, ФЕТО, БОКО ХАРАМ и др. Също така подчерта необходимостта от цялостното и правилното разбиране и прилагане на Корана и сюннета на Мухаммед (с.а.с.).

На проведената среща се обсъдиха проблеми свързани с методологията на издаване на фетви в модерно време, отношението между издаването на фетви и нормативните уредби на съответните страни. Освен това бяха дискутирани и приети фетви, които касаят някои проблеми от финансово естество, породени от съвременните финансови дейности.

Работната среща приключи с приемане на заключителен документ, в който се обръща внимание на трудното положение в някои мюсюлмански страни, необходимостта от по-голяма загриженост за справедливостта, обединяване на усилия за разрешаване на проблеми свързани с религиозната просвета в това число и по-адекватен и широкообхватен подход при издаване на фетви и др. 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.