Международният ден на човешките права беше отбелязан с V-a Национална конференция „Хармонияв различията“

На 10 декември 2018 година, Международният ден на човешките права, точно 70 години след приемането на Всеобщата декларация за правата на човека от ООН, в София се проведе научна конференция под надслов „Хармония в различията“. Тя се организира от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) съвместно с Националния съвет на религиозните общности в България, като това бе петото й поредно издание.

„Отбелязването на Световния ден за правата на човека придобива една нова актуалност днес. То ни мобилизира за изграждането на твърда непримиримост към продължаващите прояви в различни региони на света на кървави атентати, политически противопоставяния, различни форми на икономическа и социална дискриминация, мобилизира ни за изследване и противодействие на техните причини. Искрено се надявам, че настоящата конференция ще допринесе за това благородно дело.“ – каза в своето приветствие към участниците в националната конференция Бирали Бирали – председател на НСРОБ и заместник главен мюфтия на България.

Приветствия бяха поднесени още от ректора на УниБИТ проф. Стоян Денчев и от директора на Дирекция „Вероизповедания“ д-р Емил Велинов.

Програмата на еднодневното събитие включваше представянето на общо 70 доклада и провеждането на 11 дискусии, в които участваха преподаватели, учени и интелектуалци, представители на различни религиозни и етнически общности в страната ни. Фокусът на конференцията беше насочен върху фактите и проблемите при съжителството в съвременността от гледна точка на етническото, религиозното и културното многообразие. Както и досега, тазгодишното издание на конференцията отново имаше за цел да обедини знания и практически умения за преодоляване на различията в съвременното общество и да способства за постигане на хармонично съжителство и хармонични човешки взаимоотношения.

Програмата на петата Национална конференция „Хармония в различията“ беше разнообразена с участието на Музикална формация при Фондация „Светлина на Балканите“ с диригент Данаил Вълков.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.