Проведе се среща между Националния съвет на религиозните общности в България и Министерство на здравеопазването 

По покана на Министерство на здравеопазването на 11 декември 2018 година се проведе среща между здравния министър Кирил Ананиев и председателя на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) и заместник главен мюфтия на страната Бирали Бирали.

Поводът за срещата бе свързан с Националната кампания в подкрепа на донорството и желанието на здравното министерство да си сътрудничи с НСРОБ в тази кауза.

„Донорството е кауза, в която духовната и светската власт трябва да вървят ръка за ръка. За да получат чакащите за трансплантация пациенти шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, като вярата би подпомогнала взимането на решение за донорство.“ – сподели министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на срещата.

От своя страна, председателят на НСРОБ Бирали Бирали увери министъра, че в лицето на Съвета здравното министерство може да разчита на партньор, който ще се включи в кампанията за насърчаване на донорството в България.

„Ценността да се спаси човешки живот е залегнала в основните принципи на монотеистичните религии, затова НСРОБ посреща тази инициатива за спасяване живота на хора в нужда с готовност за подкрепа.“ – каза Бирали Бирали.

По време на срещата събеседниците обсъдиха и ролята на духовното за повишаване качеството на здравните услуги и по-успешното лечение на пациентите в страната ни, а оттам и значението на взаимопомощта и сътрудничеството между Министерство на здравеопазването и религиозните общности в България.

В края на срещата председателят на НСРОБ Бирали Бирали и  здравният министър Кирил Ананиев си обещаха партньорската им работа да продължи и обхватът на сътрудничеството между двете институции, които представляват, да бъде разширен в бъдеще.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.