СЛОВО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТВЕДАТ С. АХМЕД

ПО СЛУЧАЙ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ВРЪЧВАНЕ НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ХОДЖАЗАДЕ МЕХМЕД МУХЙИДДИН ЕФЕНДИ“ – 2018 Г.

Уважаеми господин главен мюфтия,

Уважаеми членове на Съвета на духовните водачи, на Висшия мюсюлмански съвет

и на Мюфтийския съвет,

Уважаеми представители на религиозните общности в България,

Уважаеми представители на законодателната и изпълнителната власт,

Ваши Превъзходителства посланици и представители на дипломатически мисии в България,

Уважаеми представители на политически партии, местна власт и НПО,

Скъпи гости, дами и господа,

 

Благодаря Ви, че сме заедно на поредната тържествена церемония за връчване на годишните награди на името на първия главен мюфтия на мюсюлманите в България, а именно покойния Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди. Огромна чест е за мен да открия този празник на добротворството и признанието, почитта и уважението. Това се случва отново на 8 декември, когато и студентите отбелязват своя празник, за което поздравявам и тях. Празниците са хубави, когато ни водят към доброто, когато биват споделени и сплотяват обществото.

 

Уважаеми дами и господа!

Поводът за днешното ни събиране е да си спомним за първия главен мюфтия на България, който е основоположникът на системата на днешното Мюсюлманско изповедание. Той е полагал усилия за отстояване на правата на мюсюлманите, те да бъдат щастливи и да допринасят за щастието на цялото общество, и то не само на този преходен свят, а и във вечния ни отвъден дом. Убеден съм, че той и хората, които днес ще бъдат удостоени с наградата, не са вършили онова, с което ще ги споменем днес, за да получат тези скромни награди. Те са следвали древния и мъдър принцип на втория баща на човечеството Нух (Ной) алейхисселям. Той и последвалите го други пратеници на Аллах, в които вярваме, без да правим разлика, при всяка възможност са казвали: „Моята отплата е единствено от Аллах. Той на всяко нещо е свидетел“. Несъмнено Аллах ще въздаде на всеки според това, което е сторил на тази земя! А нашата задача е да бъдем добри и да засвидетелстваме доброто.

 

Скъпи гости!

Една многовековна, изпитана мъдрост гласи, че лесно се руши, но трудно се гради. Малко са хората, които осъзнават тази истина, още по-малко са тези, които я приемат за ориентир в живота си. Това особено е валидно за нашето съвремие, в което рушителите са на почит. Но ние сме призвани да градим, така както е градил проницателният Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, който първо изправил на крака мюфтийската система. След нея се е погрижил за вакъфите, които са дарени от сърце за вечни времена. След това е положил основите на средното и висшето духовно училище в град Шумен, наречено „Нювваб“, за да сеят възпитаниците му семената на просветата.

Ако днес ние се гордеем с доброто съжителство, което наблюдаваме в нашето общество между хората с различни религиозни вярвания, уверявам Ви, че огромен е приносът за това на покойния Ходжазаде и възпитаниците на духовното огнище и искрените служители на религиозната институция, чиито основи той е положил. Цената на всичко постигнато никак не е малка… Именно затова днес почитаме градящите, а рушителите, рушейки духовния мир на мюсюлманската общност и на другите общности, рушаха и своето бъдеще, а днес вече никой не си спомня за тях, дори тези, които заемат техните места. Затова сме длъжни и ние да градим нещо, а не да рушим скромно постигнатите резултати.

 

Скъпи гости!

Днес в публичното пространство се говори много за религията и по-специално за исляма, особено когато трябва да се всее страх сред хората. Този интерес към религията и по-специално към ислямската показва, че тя има потенциал за много неща, включително да отговори на потребностите на съвременния човек. Въпросът е мюсюлманите да обърнем изцяло лицата си към нашата религия.

Но също така е необходимо да има доверие от страна на мнозинството към мюсюлманите и турците в България. Защото ние заслужаваме това доверие и сме го доказали със сто и четиридесет годишната си преданост към нашата Родина. Ние – с нищожни възможности, без някаква подкрепа от държавата – се опитваме да градим мира в обществото. Но за съжаление, не виждаме подадена ръка…

 

Скъпи гости!

Мюсюлманите в България не заслужаваме това. Нашата прекрасна Родина също не заслужава нейните чеда да говорят за нереализирани права, особено пък за отнети права – право на свободно изповядване на религията на своя майчин турски език в своята джамия, от която чуват призива езан на арабски език. Не заслужаваме да ни се ограничават права, които са осигурени по пътя ни към Европа, осигурявайки определени възможности за вероизповеданията. Доброто отношение към мюсюлманите не кореспондира с отнемане на вакъфски имоти от страна на държавни институции, защото те са дарени за вечни времена в полза на мюсюлманската общност, която е част от българския народ. Това е рушене, а не изграждане…

 

Скъпи гости!

Ние ще продължим да градим. Това е необходимо, за да се чувстват хората сигурни и щастливи. Именно в този дух се дават и днешните награди. Тези хора са градили и вярвам, че ще продължат така, а и други ще ги последват. И затова поздравявам от сърце носителите на вторите годишни награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“. Моля се на Аллах да отреди да бъдем още по-добри и да премахне злото, за да възцари справедливостта, мира и сигурността за самите нас и Родината ни.

Тук няма как да не спомена братския йеменски народ и се моля на Аллах да му отреди мир и благоденствие в най-скоро време и да го избави от неправдата.

И накрая, изказвам благодарността си към всички, които с активната си дейност ни дариха с това тържество, което се превърна в празник. Благодаря Ви, скъпи гости, че ни удостоихте с Вашето присъствие в тази наша церемония на добродеятелността и признателността.

 

8 декември 2018 г.                                                                            ВЕДАТ С. АХМЕД

                        Председател на ВМС

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.