За втора поредна година Висшият мюсюлмански съвет връчи наградите „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“

 

За втора поредна година Висшият мюсюлмански съвет (ВМС) връчи престижните награди Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“ за изключителен принос в развитието на Мюсюлманско изповедание в България. Тържествената церемония по награждаването се състоя на 8 декември 2018 година (събота) от 18:00 часа в Зала „Концертна“ на Централен военен клуб в София.

Събитието беше уважено от редица официални гости, сред които  бяха представители на Мюсюлманско изповедание и на различни религиозни общности в страната ни, посланици и представители на дипломатически мисии, политици и други. Почетни гости на церемонията, удостоени с честта да връчат по една от тазгодишните награди на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди, бяха председателят на ВМС Ведат Ахмед, главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, бившите главни мюфтии на страната ни Фикри Салих и Селим Мехмед, както и районният мюфтия на Айтос Селяхаттин Мухаррем. 

По повод тържественото събитие поздравителни адреси бяха изпратени от президента на България Румен Радев, от министъра на вътрешните работи Младен Маринов и от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тази година петимата отличени за постижения и значителен принос за развитието на Мюсюлманско изповедание и мюсюлманската общност в България са 92-годишният русенски ходжа Халил Яваш, д-р Исмаил Джамбазов, адвокат Метин Джамбазов от град Шумен, ученичката Емине Шаматарева от село Вълкосел (Община Сатовча) и Симеон Сакскобургготски, който получи тазгодишната морална, почетна награда за цялостен принос.

След откриването на програмата с четене на откъси от Свещения Коран приветствие към всички гости отправи Ведат Ахмед – председател на ВМС. Той представи идеята, същността и историята на годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“, които бяха връчени за пръв път през 2017 година.

Личността и животът на първия главен мюфтия на България Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди бяха представени в кратък филм по време на тържествената вечер. В приветственото си слово д-р Мустафа Хаджи го описа с думите:

 Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди – един човек, успял да покаже, че може да съчетае това да бъде мюсюлманин и гражданин на една немюсюлманска държава. Той е доказал, че ислямът е религия, която може да бъде изповядвана винаги и навсякъде.“

В приветствието си към гостите главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи каза още:

 „Фактът, че наградите се присъждат както на мюсюлмани, така и на немюсюлмани показва, че ние сме призвани да се съобразяваме с условията, в които живеем, да „отворим“ религията си, да сме „прозрачни“ в действията си и да се отнасяме с уважение към абсолютно всички хора. Защото всички ние сме сътворени от Аллах (с.т.)“.

Петимата номинирани тази година получиха наградите си на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди, връчени им от почетните гости на събитието. По време на тържествената церемония за всеки от номинираните беше излъчен кратък филм, представящ личността и заслугите му за развитието на мюсюлманската общност в България и институцията на Мюсюлманско изповедание.

Тържествената атмосфера на вечерта беше поддържана с участието на гост-изпълнителя на религиозна-суфитска музика д-р Аббас Яхя, който е университетски преподавател по религиозна музика във Факултета по теология на Тракийски университет – Одрин, Турция..

Церемонията беше закрита с благодарности и благопожелания към всички присъстващи, за които беше подготвена и почерпка в края на вечерта.

Автор: Л. Чаушева

(Халил Яваш Ефенди)

 

 

(Адвокат Метин Джамбазов)

 

(Емине Шаматарева)

 

 

(Доц. Исмаил Джамбазов)

 

 

(Явор Кирилов - представител на Симеон II)

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.