Мюсюлманска награда за толерантност на Симеон Сакскобургготски

 

На 8 декември от 18: 00 часа в зала „Концертна“ на Централен военен клуб ще се състои церемонията по връчването на годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ на Висшия мюсюлмански съвет. Наградите се връчват втора поредна година и това ще се пръвърне в традиция.
Наградата е учредена от Съвета на името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, който е избран от мюсюлманската общност на 8 декември 1910 г., след като е проведен избор в гр. София.
Тази година с наградата се отличава 92 годишния ходжа Халил Яваш от гр. Русе, който е допринесъл за развитието на мюсюлманската общност чрез дългодишната си религиозно-просветна дейност и дарителство в подкрепа на религиозно-образователните институции. Вторият номиниран е 90 годишния д-р Исмаил Джамбазов, който е участвал в изграждането на мюсюлманските образователни и административни структури, както и е написал ценни книги за историята Мюсюлманско изповедание.
Адвокат Метин Джамбазов от гр. Шумен се награждава заради дългогодишното отстояваен на правата на Мюсюлманско изповедание, възстановяване и стопанисване на свещените вакъфски имоти. Награда ще получи и ученичката Емине Шаматарева от благоевградското село Вълкосел, която е пример за отстояване на общочовешките и религиозните права и в борбата срещу дискриминирането на мюсюлманката в българското общество.
Тази година почетната награда ще бъде връчена на Цар Симеон Втори, в израз на признание към него, поради приноса му за издигане на авторитета на Мюсюлманско изповедание и за толерантното му отношение към мюсюлманите.
С наградите на Висшия мюсюлмански съвет цели да се разшири обхвата на доброто, което се прави от българските граждани, акцентирайки върху Мюсюлманско изповедание. За допълнителното подобряване на тържествената атмосфера присъстващите на церемонията ще имат възможността да изслушат прекрасни изпълнения на религиозна-суфитска музика, изпълнени на няколко езика от д-р Аббас Яхя, университетски преподавател по религиозна музика.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.