Наследството на Мухаммед (с.а.в.)

„Не те ли намери Той сирак и не те ли приюти?“ (Духа:6) 

Мухаммед (с.а.в.) е загубил баща си Абдуллах още преди да се роди. Майка му Амине напуска този свят когато е на 6 години. Остава кръгъл сирак. Дядо му го приютява, но и той след 2 години починал и остава под закрилата на чичо си Ебу Талиб. Никога не е усетил бащина обич, а майчината съвсем за кратък период от време.

Аллах показва, че Той е приютил Мухаммед (с.а.в.) в посочения по-горе айет от Корана. Той го е приютил, за да се яви като светлина във време, в което е било позволено да се заравят малките момиченца живи, да се продават хората по пазарите, да се молят на божества, които да изядат като огладнеят, във времена, в които жените са стока, а стоката повод за унижаване на нямащите. Точно в това време един сирак на име Мухаммед се ражда и след 40 години Аллахов приют казва: „Ля илахе иллаллах“ – няма друг Бог освен Аллах – точно тази светлина, която ни дава надежда в най-тъмните тунели, в най-тъмните нощи, тази светлина, която ни посочва пътя в най-трудните лабиринти, тази светлина, която осветява пътя ни като се загубим.

Днес Аллах е оставил сираците на грижите, милостта и обичта на мюсюлманите и това го виждаме в много айети и хадиси. Те са наследството на Мухаммед (с.а.в.) оставено на мюсюлманите и ние трябва да се грижим за тях.

Мюсюлманското изповедание Главно мюфтийство в Република България поема своята отговорност и чрез кампанията „Седмица на сираците“ организира в територията на цялата страна лекции, семинари, проповеди по този повод. Също така дава възможност, жалаещите да дарят усмивка, топлина и подкрепа, да го направят във всички джамии, джамийски настоятелства, районни мюфтийства, в централната сграда на изповеданието, с банков предов като се уточни целта на дарението.

В днешния ден започва тазгодишната кампания за подкрепа на сираците. Всеки, който има желание и възможност може да направи своето дарение в по-горе посочените места или с банков превод на:

IBANBG72DEMI92401000198757

BICDEMIBGSF

*Основание - Кампания „Седмица на сираците“

 

„Покровител на близък или непознат сирак и аз, в съдния ден ще бъдем ето така един до друг“  и предавачът на хадиса Енес Ибн Малик е посочил показалеца и средния си пръст, както Пратеника (с.а.в.) при изказването на хадиса.

(Муслим- Зухд:42)

Линк към клипа: https://www.youtube.com/watch?v=BfiEklPzZTc

 

Автор: Мехмед Али

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.