Какво е важно за превенцията на зависимостта от технологиите? 

На 14 ноември (сряда) 2018 година в столицата се проведе лекция на тема „Зависимостта от технологиите“ с гост-лектори от организацията „Йешилай“, Турция, която развива дейността си именно в сферата на борбата с различните форми на зависимости.

Мелике Шимшек, председател на Консултантски център „Йедам“ към организация „Йешилай“ в Турция запозна аудиторията с различните прояви на зависимостта към технологиите и интернет.

„Превенцията на интернет зависимостта е от много голямо значение, като особено важно е обществото да бъде опазено от негативните ефекти на тази зависимост. Разработени са различни стратегии за това – провеждане на информативни събития, образователни програми, работата на неправителствените организации и различни законови разпоредби.“ – каза Шимшек по време на лекцията си в Клуб „Нур“ към Мюсюлманско изповедание в „Студентски град“ в столицата.

Тя разказа, че в Турция има развити превантивни стратегии, подходящи за различните възрастови групи в обществото, като е факт, че  сред най-уязвимите, рискови групи са тези на децата и младежите. По повод превенцията от технологичната зависимост при децата и подрастващите  беше отбелязано, че в бебешкия период е важно детето да бъде абсолютно ограничено от влиянието на технологиите и то да не бъде запознавано с тях. В ранната училищна възраст достъпът до технологии на децата следва да е строго регулиран от родителите. По думите на лектор Мелике Шимшек, малко по-късно, по време на основното образование на децата, достъпът до технологии и интернет е свободен, но е много важно да се внимава за това да бъдат предотвратени злоупотребите с тези неща. През гимназиалния период е неизбежно младежите да прекарват по-дълъг период от време пред екрана. Но ролята на семейството е да предотврати развитието на зависимости.

По думите на Мелике Шимшек, която по професия е клиничен психолог, сред използваните днес ефективни методи за лечение на зависимости, са индивидуални консултациите, медикаментозно лечение, групови терапии и други. Но е много важно приложението на тези терапии да е съпътствано от индивидуален подход към лицето. Както е важно и ако то има и друго заболяване, двата проблема да бъдат лекувани паралелно.

След края на лекцията в София гостите от „Йешилай“ – Турция проф. д-р Емине Ахметоглу и Мелике Шимшек отпътуваха от страната ни, но останаха на разположение за въпроси и консултации чрез интернет кореспонденция.

Автор: Л. Чаушева   

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.