Млада мюсюлманка от Хасково наизусти Свещения Коран за 15 месеца

„Най-добрият сред вас е онзи, които учи Корана и обучава другите на него.“

Пратеникът Мухаммед (с.а.с.)

Сара Шабан е от Хасково и към момента е ученичка в XI. клас в мюсюлманско духовно училище в Одрин, Турция. След започването на обучението си в Турция девойката се записва в девическия коран-курс „Хюма Хатун“ в Одрин и започва да наизустява Свещения Коран. През цялото време тя успешно съчетава обучението си в средното образование и това в коран-курса. Не се налага да прекъсва образованието си, за да напредне с наизустяването на Книгата.

Достатъчни са й само 15 месеца, за да добие официално званието „хафиза“  (в превод от арабски - жена, която знае текстовете от Свещения Коран наизуст, „пазителка“).

По този повод на 11 ноември 2018 година в „Чарши джамия“ в град Хасково се проведе голямо празнично честване, организирано от Районно мюфтийство-Хасково съвместно със семейството на младата хафиза Сара Шабан.

„За пръв път на територията на България се провежда честване по случай завършване наизустяването на Свещения Коран от жена. И това беше едно наистина прекрасно тържество, уважено от повече от 600 гости от цялата страна и от чужбина.“ – разказа с въодушевление за Grandmufti.bg районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди.

След официалните гости на тържествената програма бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, заместник главният мюфтия Бирали Бирали, редица районни мюфтии от страната, представители на дипломатическите мисии на Египет, Индонезия и Турция у нас, също така гости от Турция и много представители на мюсюлманската общност в Хасково и в цялата страна.

Програмата беше открита с художествено четене на Свещения Коран, включваше още рецитали и изпълнения на иляхита от възпитаниците на трите целогодишни коран-курса за деца в град Хасково. Самата хафиза Сара Шабан сподели накратко за своя 15-месечен път на наизустяване Словото на Аллах, включително за  трудностите и предизвикателствата, с които се е сблъскала в това начинание. Тя изрази радостта и задоволството си от своя постигнат успех.

Приветствия и поздравления към нея и към всички гости бяха поднесени от домакина и районен мюфтия на Хасково Басри Еминефенди, който в словото си акцентира върху смисъла и значението на хафъзлъка, както и от останалите официални гости.

Главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи официално връчи на Сара Шабан свидетелство от Мюсюлманско изповедание в Република България за успешно завършено наизустяване на Свещения Коран.

Празничната програма беше официално закрита с отправянето на всеобща дуа от госта от Република Турция Нури Бйоджекбакан.

Поздравяваме Сара Шабан за огромния й постигнат успех! Аллах да я дарява с правилно разбиране на придобитото знание и пълноценно възползване от него оттук насетне! Нека светлината на Корана, която вече носи в себе си, да осветява житейския й път и да е светило и за околните!

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.