Да се мотивираме с това, което ни кара да се чувстваме уникални

Да се мотивираме с това, което ни кара да се чувстваме уникални“…

Това беше само един от акцентите по време на втората дискусионна среща между ученици от трите духовни училища в Българияпровела се в Духовно училище Момчилград” на 10 ноември (събота) 2018 година. Това специално бяха думите на ученичката от Духовно училище Мирза Саид Паша”Русе Арзу Алиева, споделени по време на дискусията.

Но най-напред за провеждането на тази дискусия… Тя беше организирана и модерирана от заместник главния мюфтия на мюсюлманите в Република България Бирали Бирали. Фокусът на дискусионната среща беше върху това кое е мотивиращото за младежта днес и какво й пречи да се мотивира, т.е. какво я демотивира.

Във времето на технологиите, в което време живеем днес,често се забравят малките неща, които ни карат да се чувстваме уникални, като готвенето, четенето и други. Да, може да ви се струва странно това, което обсъждахме по време на срещата, но това е самата истина. Нека ви върна към заглавието на този текст – „Да се мотивираме с това, което ни кара да се чувстваме уникални”. Ами даТочно това е важното - да превърнем онова, което ни е трудно или ни се струва неразрешимо,в наша уникалност, която и да ни мотивира.

В рамките на срещата заместник главният мюфтия Бирали Бирали също сподели, че макар и не буквално, ние сме нищо и ако се замислим,  в думите му има много голям смисъл. Макар че за определени хора може и да няма. Но да се мислим за нищо е много по-добре, отколкото да се мислим за нещоНапример, някой идва при нас и ни казва, че сме лоши ученици. Но в случая, когато ние се смятаме за нищо, започваме да се замисляме... “Той ми каза, че съм ученикТова е много за мене.” и т.н.

Замислете се защо хоратаси споделят едни на други разни неща. Правят го с надеждата и с очакването да получат подкрепа от хората, с които ги споделят.

Затова запомнете един от акцентите в дискусионния клуб на трите духовни училища или по-точно думите на ученичката Арзу АлиеваДа се мотивираме с това, което ни кара да се чувстваме уникални!. Разбира се, на състоялата се среща бяха обсъдени още много други неща. Бяха взети решения, стъпки за едно по-добро човечество и т.н. Но поуката е в това - чувство, уникалност, мисъл, тръпка, мотивация.

След 4-часовата дискусия между учениците от трите духовни училища у нас се проведе и една кратка екскурзия, в която беше посетено Районно мюфтийство Кърджали и медресетокоето в момента се използва и е превърнато в исторически музей. Групата от ученици посети и джамията „Йеди къзлар“ в село Подкова и от името на всички благодаря на районния мюфтия Бейхан Мехмед за топлото посрещане и за гостоприемството. След тази кратка екскурзия изказваме благодарностите си и към кмета и имама на Фотино за вечерята, която бяха организирали за групата. Аллах да е доволен от тях.

Автор: Йонуз Ерол Йонуз, ученик в Духовно училище „Нювваб“ - Шумен

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.