Две жени мюсюлманки са сред избраните в Конгреса на САЩ на междинните избори

Илхан Омар (вляво) и Рашида Тлайб (вдясно)

На 6 ноември тази година в САЩ се проведоха междинните избори, които се състояха под формата на референдум за политиката на републиканската администрация на настоящия президент Доналд Тръмп. Изборите са „междинни“, тъй като се провеждат в средата на президентския мандат – две години след последните президентски избори и точно две години преди следващите избори за президент, които се очаква да се проведат през 2020 година.

На междинните избори в САЩ бяха избрани и всички 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса в САЩ. За пръв път сред тях бяха избрани и две жени мюсюлманки - Илхан Омар и Рашида Тлайб. И двете са представители на Демократическата партия, като Омар е от Минесота, а Тлайб – от Мичиган.

Илхан Омар е 36-годишна забрадена мюсюлманка със сомалийски произход. Семейството й избягало от войната в Сомалия, когато Омар била една 8-годишна. След това семейството прекарва 4 години в лагер за бежанци в Кения, докато през 1995 година се устройва за живот в американския щат Минесота. Илхан Омар е избрана за депутат в парламента на щата през 2016 година. Известна е с активизма си в сферата на гражданските права, като защитава също идеята за безплатно образование, за реформа в съдебната система и за право на  достъп до жилище за всички. Омар е явен противник на ограничаващата миграционна политика на президента Доналд Тръмп. 

Първата си реч след победата Илхан Омар откри с ислямския поздрав „Есселяму алейкум!“, след което конгресменката прослави името на Аллах трикратно с думите „Елхамдулиллях“ („Слава на Аллах“).

Илхан Омар по време на речта си преди дни

„Тази вечер аз стоя тук пред вас като първата цветнокожа жена, която ще представя щата ни в Конгреса; първата жена с хиджаб там; първия бежанец, избиран някога в американския Конгрес и като една от първите жени мюсюлманки в него.“ – каза в речта си пред свои привърженици след победата Илхан Омар.

Колежката й Рашида Тлайб е 42-годишна мюсюлманка с палестински произход. Тя също е дъщеря на имигранти, но е родена в САЩ. Политическият й активизъм е насочен към прокарването на идеята за създаване на минимална заплата от 15 долара на час и право на достъп до здравеопазването за всички. Известна е с открития си критицизъм към политиката на президента Доналд Тръмп и преди две години дори беше арестувана заради това, че публично прекъсна негово изказване в Детройт.

Рашида Тлайб след победата

Илхан Омар и Рашида Тлайб са представители на новата вълна мюсюлмани, които проявяват интерес към политиката в САЩ. На проведените преди дни междинни избори за пръв път беше регистриран рекорден брой на кандидатите мюсюлмани в надпреварата за местата в Камарата на представителите на американския Конгрес – общо 90 човека.

  

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.