Двама хафъзи от България се класираха сред финалистите на балканско състезание в Сараево

От 2 до 4 ноември тази година се проведе III. Балканско състезание по наизустяване на Свещения Коран в столицата на Босна и Херцеговина Сараево. Програмата на тридневното събитие беше открита в петък.

България беше една от балканските страни, чиито представители взеха участие в конкурса за хафъзи. Имаше участници още от Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Македония, Черна Гора, Хърватска и Украйна.

Сред всички общо 43 състезатели бяха и 4 възпитаници на Курса за хафъзи в миньорския град Мадан - Абдуррахман Ушев, Мюмюн Ахмед, Мехди Мусакев и Ибрахим Камбач. Те бяха придружавани от преподавателя си Байрям Ушев – също хафъз и учител в школата за хафъзи в град Мадан.

Групата на участниците от България/ Снимка: Курс за хафъзи - Мадан

Прослушванията на състезателите се състояха в събота и неделя пред специално сформираната за повода комисия, в която членуваха хафъзите Джевад Шошич, Абдусселям Ел-Меджиди и Набил Ганожи.

Един от най-вълнуващите моменти от състезанието – съобщаването на финалистите във всяка от категориите, се състоя на тържествена церемония в неделя вечерта. Тази година награди бяха предвидени за участниците, наредили се в челната петица на всяка от шестте категории.

Mюмюн Ахмед (преден ред, вторият отляво надясно)/ Снимка: Preporod

За огромна радост и гордост на своите родители, преподаватели и на цялата мюсюлманска общност в България сред финалистите в състезанието тази година се наредиха и две от момчетата от страната ни. Мюмюн Ахмед, който е ученик в Духовно училище „Нювваб“ в град Шумен, се класира на второ място в категорията за наизустяване на джуз „Амме“ от Свещения Коран. А Ибрахим Камбач от село Брезница, който се състезаваше в най-сериозната категория - за наизустяване на целия Коран, се нареди на четвърто място в своята категория.

Хафъз Ибрахим Kамбач по време на представянето си/ Снимка: Preporod

По информация на организаторите наградният фонд на тазгодишното балканско  състезание за хафъзи възлиза на 67 000 босненски марки. Съответно финалистите във всяка от категориите получиха грамоти и парични награди, а на останалите участници бяха връчени благодарствени плакети и утешителни награди.

На раздяла/ Снимка: Preporod -Islamske informativne novini

По време на церемонията по награждаванията в неделя вечерта всички победители и участници в състезанието бяха поздравени от  представители на институциите и учрежденията, организирали състезанието тази година. Приветствие към победителите беше поднесено и от главния мюфтия на ислямската общност в Босна и Херцеговина д-р Хусейн Кавазович, под чийто патронаж за поредна година се провежда балканското състезание за хафъзи.

д-р Хусейн Кавазович/ Снимка: Preporod – Islamske informativne novini

Официално III. Балканско състезание за наизустяване на Свещения Коран беше закрито с дуа, след което всички състезатели се събраха за обща снимка и отслужиха заедно нощния намаз.

Снимка: Preporod – Islamske informativne novini

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.