Мюсюлмани набират средства за семействата на загиналите при  стрелбата в синагога в Питсбърг

В съботния ден на 27 октомври тази година мъж откри огън в препълнена синагога в Питсбърг, Щата Пенсилвания. В резултат на стрелбата 11 души бяха убити, а няколко други – ранени.

Извършителят е 46-годишен мъж на име Робърт Бауърс. Той бе задържан, след като бе ранен при престрелка с полицаите. Мотивът за кървавото нападение на мъжа е крайна форма на антисемитизъм. Самият той заявил пред полицай, че „евреите извършват геноцид над американския народ“ и затова иска „всички те да умрат“. 

Действието беше остро осъдено от държавници, политици, религиозни лидери и редови граждани по целия свят. Мюсюлманската общност в Америка също изрази съпричастността си с близките на загиналите. Две ислямски религиозни общности в Америка - CelebrateMercyи MPowerChange, организираха кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите и семействата на убитите при стрелбата в събота. Инициативата е в знак на съпричастност към цялата еврейска общност.

Снимка: Alexandra Wimley/ Pittsburgh Post-Gazette

„Надяваме се чрез тази кампания от името на мюсюлманската и на еврейската общности да изпратим своето послание за това, че в Америка няма място за такъв вид омраза и насилие.“ – написа мюсюлманинът Тарик ел-Мессиди, представител на организацията CelebrateMercy и един от организаторите на благотворителната кампания.- „Надяваме се, че начинанието ни ще възвърне чувството за сигурност и мир у представителите на еврейската общност в Америка, която без съмнение беше разтърсена от случилото се.“ – добавя още инициаторът.

По информация на CBCNewsкампанията на мюсюлманската общност е постигнала неочаквано големи резултати за броени часове. За 48 часа са били събрани 150 000 долара от близо 3600 дарители. Днес събраните средства достигнаха сумата от близо 180 000 долара.

 

Автор: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.