Присъда от 25 години затвор за американец, предизвикал пожар в джамия

 

Съдът в американския щат Тексас осъди подполвач на джамия на 24 години и 6 месеца затвор, съобщава Reuters по информация от пресцентъра на властите в Тексас.

През януари 2017 година 26-годишният Варк Перес предизвика пожар в джамията на град Виктория, разположен на 200 км югозападно от Хюстън.

Първоначално Перес бил задържан през март, 2017 година по подозрение за опит да взриви автомобил, но вниманието на следователите било привлечено от някои улики и също така от ислямофобските възгледи на заподозрения. В последствие се изяснило, че той е причинил пожара в джамията във Виктория.

Прочитайки присъдата, окръжният съдия Джон Рейни нарекъл престъплението, което е на основата на ненавист, „ракова метастаза”, поразяваща  нашето общество.

„Вие запалихте джамия, изпращайки своеобразно предупреждение към мюсюлманите. Моята присъда се явява предупреждение за Вас и за хората като Вас, че такова поведение няма да остане безнаказано.” – подчертал представител на американската темида. 

Щетите от пожара в джамията са били оценени за 500 хил. долара. За възстановяването й 20 000 човека са дарили повече от 900 хил. долара. Когато Перес разбрал за събраната сума, той заявил, че ако джамията бъде възстановена, той отново ще я запали.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.