Протест срещу забрана на религиозно облекло на работното място събра хиляди хора в Канада

Снимка: Graham Hughes/THE CANADIAN PRESS

Хиляди канадци излязоха на протест по улиците на Монреал на 7 октомври тази година (неделя), за да изразят недоволството си срещу законопроект за провинция Квебек, който предвижда да се забрани на държавни служители да носят религиозни облекло и символи в рамките на работното си време.

Според протестиращите, голяма част от които бяха мюсюлмани и жените носеха мюсюлманско облекло, приемането на подобен законопроект от страна на правителството би било явна проява на расизъм и нарушаване религиозните права и свободи на гражданите.

По време на мирното шествие много от демонстрантите носеха плакати с различни послания – от „Заедно срещу омразата и расизма“ до „Франсоа Легалт трябва да си върви!“

Една от протестиращите, Наджа Умид сподели, цитирана от CBC News, че е жалко хората да бъдат ограничени откъм правото да практикуват определена работа заради това, че носят хиджаб. - "За мен хиджабът е част от самата мен. Мисля, че правителството не трябва да притиска хората, които искат да носят хиджаб.“ – добавя още Наджа Умид.

Соня Хаддад пък, друг участник в протестното шествие в Монреал в неделя, аргументира участието си в него, казвайки че е там, „за да се обяви срещу расизма заради децата си.“

Според последните данни от преброяванията в Канада през 2011 година в провинция Квебек живеят 243 000 мюсюлмани, а цялото население в провинцията наброява 8 млн. души.

Припомняме, че през 2017 година имаше съдебен казус, свързан с правото за носене на хиджаб и бурка в същата канадска провинция. Тогава беше отменена част от закон, според който хората нямаха правото да носят дрехи, които покриват лицето им, докато получават обществени услуги.  Съдът отмени забраната за покриването на лицето, като аргументът беше, че постановлението е противоконституционно и може да бъде разглеждано като дискриминация спрямо жените мюсюлманки.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.