Политиката на Китай срещу мюсюлманите уйгури предизвика редица негативни международни реакции

Близо 150 мюсюлмани  в Мумбай, Индия се събраха на протест, в който изразиха категоричното си несъгласие с политиката на Китай по преследването на мюсюлманите от етноса уйгури, написа Arabnews.com. Към момента тази политика се изразява в задържането на повече от 1 млн. представители на малцинството мюсюлмани в „центрове за борба с екстремизма“, също и с изпращането им в „превъзпитателни“ центрове, където са подлагани на политическа и културна индоктринация. Мюсюлманите, изпратени в такива центрове за „превъзпитание“, наброяват вече повече от 2 млн. души.

Организаторът на протестния митинг в Мумбай обвини Китай в потъпкване религиозната свобода на местното мюсюлманско малцинство - уйгури.

Репресиите срещу уйгурите в Китай предизвикаха и други реакции на по-високо международно ниво. По информация, разпространена от водещи световни медии, САЩ е обявила плановете си да пристъпи към икономически рестрикции спрямо Китай заради водената срещу мюсюлманите уйгури политика и потъпкването на човешките права и свободи. 

Чрез комисията си за премахване на расовата дискриминация ООН също изрази в доклад сериозното си безпокойство от антимюсюлманската политика на Китай.

На фона на всичките тези международни реакции обаче Китай обяви, че политиката спрямо жителите на Синцзян-уйгурската област е свързана не с репресии, а с образоване и обучаване на хората от малцинството. По думите на китайски държавен представител, Китай просто създава „центрове за професионална квалификация, образователни центрове“.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.