Джелляле

 

 

В хадис, предаден от Ибн Омер (р.анхума), се казва: „Пратеника (салляллаху алейхи ве селлем) забрани консумацията на месо и мляко от джелляле“. (Ебу Давуд, Тирмизи)

С понятието „джелляле“ се обозначават домашните животни, които се хранят с нечистотии (неджасет). Свързано с това до нас са достигнали хадиси, от които е видно, че месото, млякото и яйцата на тези животни са забранени. Поради това учените са посочили препоръчителен карантинен срок, в който животните да бъдат хранени само с чиста храна, след което се премахва миризмата на нечистотия от месото, млякото и яйцата. Тогава вече може да се консумират.

За да се пречистят пернатите животни като кокошка, гъска и патица и за да станат годни за употреба месото и яйцата им, трябва поне три дни да се предпазят от хранене с неджасет (мръсни неща) и да се хранят и поят само с чиста храна.

За изчистване на едрия добитък – крава или камила, трябва да минат около четиридесет дни, а за дребния добитък – овца и коза, е необходимо да минат около седем дни.

Трябва да се отбележи и фактът, че при днешните условия на хранене е възможно замърсяването на храната на животните с неджасет да стане чрез фураж или други специализирани храни, предназначени за бройлери и други животни, които, за да стимулират растежа им, са обогатени с протеини и минерали, придобити от неща, които се считат за неджасет.

Аллах Теаля е препоръчал да се яде чистото и полезното и е забранил вредните неща. „Той им повелява одобряваното и ги въздържа от порицаваното, и им разрешава благините (доброто и чистото), и им възбранява скверностите (мръсното и вредното).“ (ел-Араф, 7:157)

 

Халил Ходжов – Началник отдел „ИРШАД“

Списание МЮСЮЛМАНИ

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.