Стотици хора посетиха столичната джамия „Баня Баши“ в рамките на Европейски дни на наследството 2018

 

Настоящата 2018 година е обявена за Европейска година на културното наследство, а 15 и 16 септември тази година (събота и неделя) в София бяха отбелязани Европейски дни на наследството 2018. Инициативата традиционно се провежда всяка година през септември и е на европейско ниво.

През изминалите два дни инициативата се проведе в повече от 50 европейски държави, като в София събитието беше организирано от Френски институт в България съвместно с Министерство на културата и Столична Община. Тазгодишното мото на дните беше „Изкуството да споделяме“, а целта на организаторите - да бъде поставен акцент върху културното наследство, като вниманието на обществеността бъде насочено към културните забележителности около нас. 

Програмата на Европейски дни на наследството 2018 в столицата включваше възможност за посещение на общо 39 сгради с висока културна стойност, като една от тях беше софийската джамия „Баня Баши“. В рамките на двудневното събитие близо 1000 човека се възползваха от възможността да посетят мюсюлманския храм в столицата.

Посетители в джамията „Баня Баши“ по време на Европейски дни на наследството 2017

„Както миналата година, така и тази година по време на Европейски дни на наследството имаше изключително голям интерес към джамията „Баня Баши“. Наистина много хора посетиха храма както в събота, така и в неделя. Идваха по отделно или в приятелски групи, влизаха семейства с децата си… Бяха любопитни да научат информация от различно естество – задаваха въпроси, свързани най-често с историята на джамията и с архитектурата й, със значението на различни елементи от вътрешния дизайн. Интересуваха се и от определени религиозни постановления в исляма.“ – сподели за Grandmufti.bg екскурзоводът на централната столична джамия „Баня Баши“ Емине Сечкина, като добави, че лично намира подобни инициативи за изключително полезни и допринасящи за по-доброто междукултурно разбирателство.

Джамията „Баня Баши“ в центъра на София е отворени за туристи или за просто заинтересовани посетители от града целогодишно, по всяко време, с изключение на времената непосредствено около петкратната молитвата, за да бъде избегнато струпването на хора. Освен това всеки ден, без четвъртък и неделя, в диапазона между 10:00 и 16:00 часа има възможност и за провеждане на екскурзоводска беседа.

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.