Скоро високоскоростната жп връзка между Мекка и Медина окончателно влиза в експлоатация

 

Очаква се съвсем скоро високоскоростната железница „Ал-Харамейн”, която беше в процес на израждане през последните години на територията на Саудитска Арабия и ще бъде основна транспортна връзка между Мекка, Медина и Джеда, да бъде въведена в експлоатация. В началото на седмицата саудитският министър на транспорта Набил бин Мухаммед Ал-Амуди каза, цитиран от Arabnews.com, че 450-киломестровата железопътна транспортна връзка съвсем скоро ще бъде открита за обществено ползване. Той сподели още, че благодарение на новото транспортно съоръжение разстоянието между двата свещени града Мекка и Медина ще се взима само за 120 минути. По думите му,  новата железопътна линия не само ще осигури на хората, дошли за хадж и умра първокласно пътуване, но също ще спомогне за икономическото развитие на страната и ще осигури нови работни места.

Очаква се след пълното реализиране на проекта да бъде направена жп връзка между Мекка, Медина, Рабиг, Джеда и Международното летище „Крал Абдулазиз“. Очаква се въвеждането в експлоатация на новия вид транспорт да спомогне за  развитието на района и да допринесе за по-високия му статут в бъдеще.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok