Вандалска проява срещу джамия в немския град Норденхам

Снимка: AnadoluAgency

В началото на седмицата джамията „Селимийе“ в немския град Норденхам, в северозападната федерална провинция Долна Саксония, е осъмнала поругана от неизвестни вандали, които изписали расистки надписи по външните стени на мюсюлманския храм и разхвърлили свински продукти из двора, предаде Daily Sabah.

Идрис Аксют от настоятелството на джамията „Селимийе“ споделил пред медии, че в неделя късно вечерта, след отслужването на нощната молитва, заключили храма и не забелязали нищо подозрително. Предполага се, че вандалският акт срещи джамията е извършен рано сутринта в понеделник, преди настъпването на времето за сутрешната молитва. Едно или повече неизвестни лица са изписали ксенофобски надписи върху новопочистените стени на сградата, като също са захвърлили свински наденички и кайма в двора на „Селимийе“ джамия в Норденхам.

Неопровержим факт е, че проявите на ислямофобия на територията на целия европейски континент не престават. Припомняме, че само два дни преди ислямофобската вандалска проява в Норденхам, подобен акт беше извършен и срещу мюсюлманското гробище в Добрич. Във връзка с този пореден вандалски акт Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България излезе с официална декларация, в която органите на реда биват призовани към бързо залавяне на извършителите на злодеянието срещу мюсюлманската общност. „Ислямофобията стана модерна в днешни дни и за съжаление се посяга дори на последните наземни домове на покойните, за да се избият сериозни психически и болни комплекси. Обезвереният народ е завладян от дявола и вилнее над родината ни. Държавните институции, трябва да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на този вандалски акт.“ – се казва още в официалната декларация на Мюсюлманско изповедание по повод вандализма в Добрич.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.