Необикновена подземна джамия в основите на римска крепост

 

Представите на съвременния човек за джамия в най-общия случай са свързват с красиви, големи здания с по няколко минарета и с наличие на богато вътрешно оформление. На много от джамиите са дадени имена като най-големите, красивите или пък такива с необикновена архитектура и форма.


Джамията „Йералтъ” е разположена в основите на византийска крепост. Буквалният превод на наименованието е „подземна”. Тя се намира в Истанбул и е построена в руините на древна византийска крепост, която е охранявала залива Златния рог. Тогава на това място е имало кула, на която е бил закачен единият край на масивна метална верига, с която затваряли входа на залива. В момента от тях са останали само фрагменти, които се съхраняват в Археологическия музей в Истанбул.

Джамията е построена на това място, защото в подземията на крепостта там са били намерени тленните останки на Абу Суфян и Амир Уахаби, загинали по времето на обсадата на Истанбул. Отначало на мястото на погребението е бил изграден мавзолей, а впоследствие, в средата на ХVІІІ, е била изградена джамията в подземията. 

 

Източник: Islam Today



 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.