Нови образователни стратегии за духовните училища

 

На 17 юли 2018 г. ДУ „Нювваб“ в гр. Шумен стана домакин на семинара за представителите на трите духовни училища в България. На семинара, организиран от отдел „Образование“ на Главно мюфтийство като официални гости и лектори присъстваха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на ВМС Ведат С. Ахмед, заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, д-р Улви Ата- аташе по социалните въпроси и Шенол Генч –аташе по образователните дейности към турското посолство на Република Турция в София, заместник ректорът на Висшия ислямски институт в София доц. д-р Мустафа Джанлъ и експертът от отдел „Образование“ на Главно мюфтийство Назмие Арифова.

По време на семинара, на който присъстваха директорите, учителите и възпитателите от трите духовни училища бяха обсъдени важни и актуални въпроси, свързани с училищата и образователната дейност в тях.

На организирания с мотивационна цел семинар, лекторите обърнаха внимание на въпросите, свързани с работните взаимоотношения, отношенията между учител и ученик, приятелства и неразбирателства между учениците, недостатъците в образователните стратегии и начините за тяхното подобряване.

Относно семинара експертът от отдел „Образование“ на Главно мюфтийство Назмие Арифова споделя: „За нас образованието и училищата са много важни. С цел постигане на по-добри резултати и постоянно развиване, организираме срещи с учителите и директорите. Главна цел на тези срещи е засилване на мотивацията, продуктивността и екипния дух на персонала.“

В тази връзка след детайлни обсъждания и коментари представителите от Главно мюфтийство, експертите по образование, директорите на училищата и учителите единодушно изразиха готовността си да работят заедно при решаването на проблеми, свързани с личностното и духовно развитие на учениците.

„Установихме, че поради многото извънучебни курсове и занимални на учениците им остава много малко свободно време. Търсим начин да разрешим и този проблем.“ каза още експертът от отдел „Образование“ Назмие Арифова.

 

След семинара представителите на трите духовни училища споделиха впечатленията си и идеите, породили се от общата среща. Попълниха се анкети, чиито резултати ще бъдат разгледани по време на изготвяне на новите образователни  стратегии за духовните училища за предстоящата учебна година. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.