В Пловдив почетоха паметта на невинните жертви при опита за преврат в Турция

 

На 15 юли тази година, точно 2 години след неуспешния опит за военен преврат в съседна Турция, се проведе програма с четене на Коран и Мевлид в „Хюдявендигяр джамия“ в Пловдив. Тя беше съвместно организирана от Главно мюфтийство и Районно мюфтийство – Пловдив, като целта беше да бъде почетена паметта на стотиците невинни жертви от нощта на 15 юли 2016 година в Турция.

Сред официалните гости на възпоменателната програма в Пловдив бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов и секретарят на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик, както и районните мюфтии на Кърджали и Хасково, директорът на Школа за имами - Устина Селим Мехмед. Събитието беше уважено още от представители на Посолството на Република Турция в София, както и от техни колеги от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Освен прочит на откъси от Свещения Коран и четене на Мевлид за загиналите невинни жертви възпоменателната програма в Пловдив включваше и вааз, направен от председателя на ВМС Ведат Ахмед.

Припомняме, че неуспешният опит за военен преврат в съседна Турция започна в нощта на 15 юли 2016 година, когато тежко въоръжени войници с военна техника пристигнаха на моста „Богазичи“ над Босфора. Днес този мост е преименуван на „Мост на мъчениците от 15 юли“. Тъжната статистика е, че жертвите от събитията отпреди 2 години са близо 250, а близо 2200 други бяха ранени. В тази връзка в Турция към момента се изгражда „Музей на жертвите от 15 юли“, който беше частично открит в рамките на тазгодишните възпоменателни чествания – 2 години след неуспешния опит за военен преврат.  

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.