Кандидат-хаджии се събраха на подготвителен за хаджа семинар в Айтос

 

15 мюсюлмани от айтоско, които предстои тази година да изпълнят хадж с организацията на Главно мюфтийство в България, се събраха на подготвителен за целта семинар в Айтос. Той беше организиран от Мюсюлманско изповедание и се състоя на 14 юли тази година (събота) в джамията „Султан Баязид Вели“ в град Айтос.

Целта на подготвителните семинари за кандидат-хаджии, които организира мюфтийството и вече години наред провежда, е да запознае мюсюлманите с правилното изпълнение на хаджа, давайки им необходимата за това информация, преди да пристигнат в Светите места.

Програмата на семинара на 14 юли тази година започна с четене на пасажи от Свещения Коран. След това районният мюфтия на Айтос Селяхаттин Мухаррем поднесе своите приветствия към кандидат-хаджиите от региона и даде думата на заместник главния мюфтия Ахмед Хасанов. Със специално подготвена за случая мултимедийна презентация Хасанов представи на кандидат-хаджиите базисна информация и детайли, свързани с правилното изпълнение на хаджа.

Хаджът е един от петте стълба на исляма. Групата от България, която ще отпътува към Светите места в Саудитска Арабия, се очаква да замине на 11 август тази година. Аллах да улесни всички кандидат-хаджии и да приеме ибадета им!  

„И зови хората за поклонението хадж! Ще идват при теб и пеш, и върху изнемощели камили. И ще идват от всякакви далечни пътища, за да придобият облаги за себе си [и в земния живот, и в отвъдния]…“

 

(Свещен Коран, Сура „Ал-Хадж“: 27 – 18)


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.