Десетки хиляди хора се включиха във възпоменателната церемония на 11 юли в Сребреница

 

Вчерашният ден 11 юли с отбелязването на 23-ата годишнина от  масовото клане на босненските мюсюлмани в Сребреница събра десетки хиляди босненци и хора от цял свят на възпоменателната церемония в Мемориален център – Поточари.

Програмата започна в 11:00 часа. Освен отслужването на дженазе намаз за новоидентицираните общо 35 жертви на геноцида, водено от босненския главен мюфтия Хусеин Кавазович, програмата включваше още четене на Коран, изпълнение на религиозни песни (иляхита), както и официални изказвания на редица гости.

„Сребреница завинаги ще остане тъмно петно на лицата на онези, които можеха, но не предотвратиха геноцида.“, каза в обръщението си към присъстващите Бакир Изетбегович – председател на Председателството на Босна и Херцеговина и син на бившия и вече покоен президент Алия Изетбегович.

Нермин Аливукович, президент на комитета за организиране на възпоменателните годишнини от геноцида, определи Сребреница като „световен символ на геноцида“, като добави, че това е „предупреждение, че никъде по света не трябва да има геноцид.“

След продължилата почти цял ден възпоменателна програма на 11 юли Мемориалният център в Поточари и Сребреница ще потънат отново в тишина и самота. До 11 юли следващата година. 

 

Снимка: Tuzlanska.ba

Единствената хубава или поне не толкова тъжна мисъл е, че се очаква близките на още 35 идентифицирани жертви, които бяха погребани в мемориалния център на вчерашния ден, да заживеят малко по-спокойно и в мир със себе си. Защото след повече от две десетилетия най-накрая са успели да погребат тленните останки на своите бащи, синове и братя. И вече официално са се простили с тях. 

За съжаление обаче ситуацията няма да се промени за близките на оставащите близо 1000 все още неидентифицирани жертви на сребренския геноцид. За все още чакащите и живеещи с неизвестността майки, съпруги и сестри остават упованието, вярата и надеждата, че през следващата една година може би ще има развитие и по техните случаи.

 

Снимка: AA/ Radiosarajevo.ba

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.