Да си спомним за Сребреница – 23 години по-късно

 

„Това наистина са сцени от Ада, написани върху най-черните страници от човешката история.“

Съдия Фуад Риад, Международен наказателен трибунал за бивша Югославия

Днес се навършват 23 години от най-голямото масово клане на територията на Европа, считано след Втората световна война насетне. На 11 юли 1995 година сръбските военни сили начело с Ратко Младич убиват повече от 8000 босненски мюсюлмани край босненска Сребреница.

Както всяка година и днес в Мемориален център – Поточари се събират десетки хиляди хора от Босна и Херцеговина и от цял свят, за да почетат паметта на жертвите на геноцида на голямата ежегодна възпоменателна церемония.

На 23-ата годишнина от масовото сребренско клане ще бъдат погребани останките на още 35 новоидентифицирани жертви. Kъм момента общият брой на идентифицираните останки е 6 575.

Редно е на ден като днешния най-малкото да си спомним за геноцида в Сребреница. Да споменем жертвите в молитвите си. А на онези, които не помнят тази трагедия, да им разкажем за нея. За този геноцид, както и за всеки друг, трябва да се пише и да се говори. Защото, когато за нещо не се говори, то се забравя… А забрави ли се – рано или късно най-вероятно то ще бъде отново повторено.

  

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.