Какво четем през Рамазана?

 

Рамазанът е най-благодатният месец за мюсюлманите по целия свят. Обикновено се свързва с говеене, раздаване на милостиня, смирение и много благотворителност. Мнозина се старят да направят промяна в живота си - да променят и подобрят отношенията си към себе си, към Създателя, семейството и околните.

През този месец мюсюлманите правят пълно презареждане на живота си във всичките негови сфери - физическа, духовна, социална, емоционална и т.н. Много от нас четат и препрочитат Корана, който започва с повелята „Чети!“ Създателят иска хората да знаят, да познават себе си и всичко около тях. Затова повелява: „Чети!“

Скъпи читатели, вдъхновена от  кампанията на група младежи от Велико Търново, които инициират национална кампания по повод 24 май  - „Селфи с книгата, която чета в момента“ реших да попитам хора от мюсюлманската общност - бащи, майки, деца - Какво четат през Рамазана? Също така ги помолих и да изпратят селфи, с книгата, която четат.

На въпроса „Какво четете в момента?“ получих различни отговори.  Някои препрочитат превода на Свещения Коран, други четат „Ислямска енциклопедия“, стихове от Омар Хаям, книги на Тугче Ъшънсу и още много различни заглавия.

Семейство Лютови - Ахмед Лютов, Емине Сечкина и сина им Исмаил Лютов ни изпратиха семейно селфи.

 

Попитах бащата Ахмед Лютов: Как детето придобива навика да чете книги? Подражава ли то на родителите си?

Отговорът на Лютов беше: „Да, децата подражават на родителите си. Родителите трябва да бъдат пример за тях.“

От разговора си с тях научих, че  четенето на книги е приятно семейно занимание за семейство Лютови. Всеки ден се отделя по около половин час специално за четене. „Нещо като игра“ казва бащата Ахмед Лютов. След това всеки разказва прочетеното от него.

По този повод Ахмед Лютов ни напомня следното с една кратка поучителна история:

„Един баща давал съвети на сина си:

-Сине, внимай къде стъпваш. Стъпките са много важни в този свят.

Синът отговорил:

-Не се тревожи татко, следвам твоите стъпки. Няма да сгреша, ако  ти стъпваш правилно. Аз следвам теб.“

„По време на месец Рамазан четем повече книги, които ни развиват духовно. Трябва да бъдем пример във всичко. Децата следват родителите си. Следват нас. Каквито искаме да са децата ни, такива трябва да бъдем и ние. Ако искаме да имаме дете, което чете, ние трябва да бъдем родител, който чете.“ отбелязва Лютов.

А книжката, която в момента чете „най-младия член“ на семейство Лютови - Исмаил Лютов е „Да живее справедливостта“.

 

 

Автор: Юзлем Тефикова 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.