Дискусия „Насилие и толерантност“ -  Какво се случи седем години след нападението над „Баня Баши“ джамия?

 

На 20 май в Медийно културния център на Главно мюфтийство се състоя дискусия по повод седем годишнината от нападението над софийската джамия „Баня баши“.

Лектори в дискусията бяха д-р Сефер Хасанов от ВИИ  и проф. Евгения Иванова от НБУ, а модератор д-р Ахмед Лютов - експерт от отдел „Вътрешен одит“ на Главно мюфтийство.

Д-р Хасанов е и един от свидетелите на това кърваво нападение през май 2011 година.

Сефер Хасанов си спомня, а и едва ли някога може да се забрави, че през онзи ден в петък в имал урок в джамията, както всяка седмица. Но изведнъж се случва нещо неочаквано. Джамията е нападната от хора, които не желаят да чуват езана и да виждат около джамията молещи се мюсюлмани. „Когато видях какво става единственото, което казвах е, че истинският мюсюлманин е този, който пази това, което е около него, този който милее за другите и в никакъв случай не трябва да се поддаваме на провокации. И че ние милееме за тази земя и за тази родина.  И не трябва да позволим да се случи нещо лошо на когото и да било.”

Стига се до сблъсъци, ранени са хора, полицията се намесва.

Обаче години след събитието все още се казва „Не са намерени нападателите.“ А това според д-р Хасанов, показва нашето безсилие като общество да спрем насилието.

„Аз съм свидетел на това, че мюсюлманите направиха всичко възможно тази провокация да не успее.  Може би това е което днес трябва да отбележим, че днес всъщност отбелязваме годишнина от неуспеха на нападението срешу „Баня Баши“ джамия.“ казва д-р Хасанов.

Относно въпроса дали има промени в нагласите на мюсюлманите след това събитие проф. Евгения  Иванова от НБУ, която има изследвания по въпроси, свързани с мюсюлманите в България казва:  „Естествено, нападението над джамията изигра роля в промяната на нагласите сред населението. Травматичните събития влизат в паметта на общността и паметта на цялото общество.“

Според проф. Иванова през последните години и особено след нападението над софийската джамия сред малцинствените групи се забялязва едно капсулиране, недоверие. Готвените промени в Наказателния кодекс, готвените промени в Закона за вероизповеданията са неща също напрягат атмосферата сред малцинствените групи.

Според председателя на ВМС Ведат Ахмед отбелязването на това събитие е важно за това, че от тях трябва да се вземат поуки. Поука за това, че не бива да се допуска това да се повтори.  

Факт е, че престъплението остана ненаказано. Седем години са минали от това събитие. „Ако проверим архивите от това време, ще видим, че тогава всички институции са се изказали против нападението и нападателите. Но за съжаление след седем години все още няма никакъв резултат от това дело.“ Казва още Ведат Ахмед.

Но доброто винаги живее сред хората. Мюсюлманите не са забравили и това, че след  нападението  голяма част от българското общество показа съпричастност и солидарност към мюсюлманите, поднасяйки цветя пред джамията „Баня Баши“.

А когато има съпричастност и разбиране към другия, надежда за единство и сплотеност винаги ще има.

Автор: Юзлем Тефикова 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.