Ифтар на ВМС събра на едно място бивши и настоящи мюфтии 

 

На 17 май се състоя вечерята ифтар, организирана от Висшия мюсюлмански съвет (ВМС)  в сградата на Мюсюлманско изповедание в София.

За четвърта поредна година ВМС организира ифтар за членовете на Съвета на духовните водачи (където членуват бивши главни мюфтии и председатели на ВМС) и  Мюфтийския съвет.

Сред официалните гости на вечерята бяха  Хюсеин Барбарос Диджле - първи съветник  на посланика на Република Турция в България,  д-р Улви Ата – съветник по социалните въпроси към посолството на Република Турция и Евгени Емилов – главен експерт в Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет. 

Тази вечер сме свидетели на благодатта на Аллах, свързана с рамазана, за който вярваме и винаги заявяваме, че сближава и сплотява. Елхамдулиллях, ръководното тяло на Мюсюлманско изповедание отново е обединено около духовните ценности, към които ни призовава Аллах в своето последно послание към човечеството.“ каза председателят на ВМС Ведат С. Ахмед в обръщението си към гостите.

 

„Истински мюсюлманин е този, който е осъзнал, че носи отговорност не само за себе си, а и за своето близко и далечно обкръжение – семейството, обществото, родината и света, за всичко живо и неживо.“ каза още председателят на ВМС и продължи: „В  резултат на тази отговорност ние споделяме  благата, с които ни е дарил Аллах, извършваме хаир, без да очакваме някакви земни дивиденти.“

 

Ведат Ахмед обърна внимание и върху социалната дейност на Мюсюлманско изповедание, която през последните години то е успяло да развие значително. Но като най-голяма отговорност на присъстващите в залата той посочи споделянето на вярата и знанията, което започва от джамията, Коран курсовете и продължава във всички сфери на живота.  

 

„В духа на отговорността, на която ни учи рамазан-и шериф, сега е точното време да отправим дуа за спасението на човечеството, за мира на земята“ посочи още председателят на Висшия мюсюлмански съвет като припомни събитията от последните няколко дни, в които се посяга на най-ценното – човешкия живот и завърши думите си с призива: „Нека се молим в този благодатен час да възтържествува правдата за Йерусалим (Кудюс). Защото това също е сред нашите отговорности, породено от най-малката частица вяра, която притежаваме.“

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.